Читај ми!

(Не)домаћинско коришћење имовине Фонда ПИО

Унија послодаваца тужила Фонд ПИО Управном суду због легализације ненаменског располагања имовином. Кажу да прекобројне квадрате без накнаде користи и ПУПС. У Фонду тврде да ни са једном партијом немају такав уговор и да је позадина свега то што за председника Управног одбора Фонда, недавно, није изабран кандидат Уније послодаваца.

Због Правилника Фонда ПИО, који први пут регулише услове издавања прекобројних квадрата, Унија послодаваца тужила је Фонд Управном суду због, како кажу, легализације ненаменског располагања имовином.

Из Уније послодаваца подсећају да је на недомаћинско располагање имовином Фонда указао и државни ревизор. Није у реду, кажу, ни да пензионерска удружења бесплатно користе квадрате Фонда, уз могућност да их издају другима уз накнаду, како Правилник сада предвиђа.

"Унија послодаваца жели промене у Фонду ПИО које ће сигурно доћи, међутим, постоје и они други који то не желе и који из тог разлога нису дозволили да председник Управног одбора буде из редова послодаваца", каже председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Из Фонда одговарају: председник Управног одбора изабран је већином гласова, а Унији послодаваца замерају то што на проблем коришћења имовине указују сада, иако су већ десет година у Управном одбору Фонда.

"Правилником је први пут од постојања Фонда уређено коришћење имовине, и то на исти начин, по правилима и процедурама као што држава уређује располагање јавном својином. На седници Управног одбора, представници УПС су гласали против усвајања Правилника, али и против свих тачака дневног реда, чак и за тачке које су биле директно извршење препорука ДРИ, што је законска обавеза Фонда", наводи се у саопштењу.

Једна од одлука Управног одбора јесте и примена препоруке ревизора којом се плате у Фонду у просеку смањују за 30 одсто, због чега су запослени данас накратко штрајковали. Њих не занима Правилник о издавању квадрата.

Пре четири деценије, Фонд је пензионерским удружењима уступио око 15.000 квадратних метара широм Србије. У Савезу пензионера објашњавају зашто је ПУПС остао у неким просторијама.

"Ми смо створили партију због тога што су биле угрожене пензије и остало, па се онда ту и тамо дешавало да је био тај простор ту, јер није било никог другог", каже председник Савеза пензионера Србије Ђура Перић.

"Такође, није ништа спорно јер смо ми спремни да се договоримо са удружењима, не са Фондом. Да се тај простор користи и да се он плати. А што се тиче Фонда и ПУПС-а, ми немамо никакав уговор и ту је чиста ситуација", истиче Момо Чолаковић из ПУПС-а.

Према новом правилнику, вишак простора који је изградио Фонд моћи ће да користе и државне институције. Једина обавеза је да плаћају трошкове одржавања, док ће пензионерска удружења, да би то обезбедила, уступљени простор моћи и да издају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се