Читај ми!

Аутобус за "сребрну звезду"

Стручњаци "Мерцедеса" кажу да је аутобус који ће производити заједно са "Икарбусом", по квалитету и изради, заслужио да носи "сребрну звезду". У пројекат је укључено више од 100 малих и великих предузећа у Србији. Аутобус има више од 51 одсто домаћих делова, па ће моћи без царине да се извози и на руско тржиште.

Трећа фаза израде прототипа градског аутобуса, који "Икарбус" прави заједно са "Мерцедесом", приводи се крају. Стручњаци "Мерцедеса" кажу да је производ по квалитету и изради заслужио да носи "сребрну звезду", тако да ће и ово бити извозни адут наше фабрике. Наши стручњаци из "Икарбуса" су за само три месеца успели да конструишу и направе тај аутобус.

"Мерцедесови" стручњаци су два дана контролисали заваривање, антикорозивну заштиту и проверавали све склопове.

На крају су дали зелено светло да се овај аутобус може продавати под "Мерцедесовим" знаком.

Имаће врхунски дизајн који ће први пут на нашим просторима бити пропраћен врхунским квалитетом материјала.

Технички директор "Икарбуса" Петар Балтић напомиње да је та компанија последњих неколико година доста уложила у пројектовање аутобуса.

"Наиме, користи се програмски пакет "Катија", тако да се дизајн аутобуса ради директно. Шаље се са "Катије" на ЦМЦ машине, где се прави модел у дрвету. Након тога се тај модел шаље домаћим произвођачима пластике, тако да се квалитет и прецизност пластичних делова доводи готово на савршен ниво", објашњава Балтић.

"Мерцедес" ће са "Икарбусом" потписати уговор о пословно-техничкој сарадњи.

Уговор гарантује да ће "Мерцедес" испоручивати шасије фабрици у Земуну, која ће правити надградње у сарадњи са домаћим добављачима.

После продаје готовог аутобуса, добит ће се делити на основу уложеног рада и капитала.

"Мерцедес" ће помоћи "Икрабусу" да ове аутобусе пласира ван граница, али најбољу продају очекују на домаћем тржишту.

Генерални директор "Икарбуса" Александар Вићентић напомиње да је капацитет фабрике 200 возила годишње.

„Ове године могли бисмо да произведемо 100 оваквих аутобуса, који су неопходни нашем градском саобраћају како би зановио наш возни парк. До сада је "Мерцедес" три пута контролисао наше аутобусе, па како сада ствари стоје, овај готов аутобус биће изложен на сајму комерцијалних возила у Београду, крајем марта", каже Вићентић.

Шасија за возило је из "Мерцедесове" фабрике у Шпанији, а на њој је за три месеца тим конструктора "Икарбуса" пројектовао надоградњу, и направио специјалне алате.

Више од 100 малих и великих предузећа у Србији укључено је у овај пројекат. Од Ваљаонице бакра "Севојно" до "Тигра" из Пирота, преко "Прве петолетке" из Трстеника и прибојског "Полиестера".

Аутобус има више од 51 одсто домаћих делова, па ће моћи да се без царине извози и на руско тржиште.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво