Читај ми!

Синдикати: Закон о раду штетан за раднике

Закон о раду нанеће велику штету радницима, оценили председници два репрезентативна синдиката. Прикриће пљачкашке приватизације из прошлости и трајно елиминисати утицај синдиката, изнето је на заједничкој конференцији за новинаре.

Предложени закон о раду нанео би велику штету радницима у Србији, служио би за "прикривање трагова пљачкашке приватизације предузећа", а његово усвајање довело би до хаоса у Србији, оценили су Савез самосталних синдиката Србије и УГС "Независност".

Председник "Независности" Бранислав Чанак рекао је на конференцији за новинаре да је први потпредседник Владе Србије Александар Вучић неколико пута оценио да је приватизација у Србији била "пљачкашка".

"Његов некадашњи саветник Синиша Мали, сада председник Привременог органа Београда, у то време је био директор (Центра за тендере) у Агенцији за приватизацију, и сада је награђен да донесе закон који ће све то да сакрије", рекао је Чанак.

Према његовим речима, измењени Закон о раду доноси се "да би прикрио трагове из прошлости и трајно елиминисао синдикате" што је "опасан сигнал за будућност Србије".

Да се нови закон о раду доноси да би "прикрио трагове пљачкашке приватизације", по Чанковим речима, говори и то што се од јула ове године Америчка привредна комора и Савез страних инвеститора не оглашавају о том закону.

"На наше бројне позиве да нас бар они убеде у корист тог закона, они се не одазивају, па је моја оцена да су схватили какве наказне намере има закон о раду", истакао је Чанак.

Додао је да нико од предлагача закона не уме да објасни чему он служи, и оценио да је тај закон "правничка срамота" Министарства рада.

"То је скандалозно, апсолутно незнање - и правничко, и економско. Када би тако нешто написао студент правног факултета, преусмерили би га у шнајдере, јер није за тај посао", оценио је Чанак.

Закон о раду, по његовим речима, мора да буде усклађен с привредом земље, а оно што је предложено, није усклађено ни с проценом да ће идуће године привредни раст у Србији бити једва један одсто.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић сматра да ће мали број људи бити заинтересован за јавну расправу о Нацрту измена Закона о раду, јер се она одржава у време празника - од 18. децембра до 10. јануара.

По плану Министарства рада, јавне расправе ће бити 20. децембра у Новом Саду, 23. децембра у Крагујевцу и 26. децембра у Београду.

"Од 150 измењених чланова закона, нема ниједног који говори о неком бољитку, само десетак се односи на неко техничко побољшање, али све остало је смањење права запослених", рекао је Орбовић.

Синдикати су на конференцији оценили да Нацрт измена Закона о раду не може да се поправи, те је неопходно писати нови, а синдикати ће, како су додали, у томе радо учествовати.

Како су проценила два репрезентативна синдиката, предложени прописи о раду умањили би примања за минули рад за 10,3 одсто, боловање од 30 дана биће мање плаћено 42,4 одсто, повреда на раду мања за 21,2 одсто, а годишњи одмор од 30 дана биће плаћен мање за 38,4 одсто.

Ти синдикати су најавили да ће организовати масовни протест испред Скупштине Србије уколико буде одлучено да спорни закон уђе у скупштинску процедуру.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. дец 2013, 22:15) - mile [нерегистровани]

...

a to znaci da su privatnici najvecicovekolubci I boric za prava radnika, koji insistiraju da radniku bude bolje makar I na njihovu stetu ...

(петак, 20. дец 2013, 12:34) - anonymous [нерегистровани]

А шта тачно ваља/не ваља у закону?

Може ли неко аргументовано да нама појасни шта се тачно мења у закону, шта је то добро, а шта лоше? Сви га нападају или куде, а нико да каже нешто конкретно. Оно што сам ја чуо јесте да се не плаћа отпремнина за цео радни стаж, а то је добро јер ће бар дати неку шансу да се запосле старији људи.

(четвртак, 19. дец 2013, 19:31) - anonymous [нерегистровани]

Промена система

Спас је у увођењу социјализма.Социјализам који је код нас постојао је до сада најправичнији,најнапреднији и најдемократскији систем који је у историји постојао.

(четвртак, 19. дец 2013, 19:14) - dejan marinkovic [нерегистровани]

zakon

bez opbzira kakvi su nam sindikati losi ili dobri ovaj zakon koji treba da se usvoji je smrt radnickoj klasi.dakle gospodo zakon nesme proci pa makar vucic imo podrsku 100posto gradjana ove zemlje.ako se kojim slucajem i usvoji treba organizovati takve demonstracije koje ce zapamtiti gore nego peti oktobar.gledam ove komentare kako kritikuju sindikate,i jesu u pravu ali to sad nema veze sa ovim zakonom.

(четвртак, 19. дец 2013, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

zakon o radu

Snikati su najvece zlo od 1991 do danas i nemoj mnogo da brinu o radniku, treba ih neko vreme zabraniti dok se ne stvori nova klima rada.

(четвртак, 19. дец 2013, 17:38) - anonymous [нерегистровани]

sramno

O kom i kakvom je sindikatu rec. Pa ovi likovi su dozvolili otpustanje 400 000 radnika za ovih 13 godina a mrdnuli nisi repom ni organizovali ni jedan stvarni strajk.

(четвртак, 19. дец 2013, 16:34) - Патриот [нерегистровани]

Ипак (ни)су сви једнаки пред законом!

(Пре)минули рад се ускоро неће ни плаћати, ко иде на боловање ићи че о сопственом трошку, као и при повреди на раду, која се нормално плаћа 100% без икаквих одбитака. А годишњи одмор ће бити мисаона именица.Укинуће ускоро и топли оброк и накнаду за превоз до радног места. А плате су нам и тако и тако већ и сада права катастрофа. Када се још и ова погоршања остваре радити у производњи, биће изједначено са робовласништвом.Једино ће се исплатити радити у државним институцијама. Министарство које је писало овај закон није то урадило из незнања, знају они добро шта су урадили и то су урадили намерно а не из незнања. Требали би радници који раде у производњи и услужним делатностима да прекину рад па нека раде они који су писали овај закон, да виде како се зарађује плата која се не прима месецима па чак и годинама и како се живи под тим условима. Изгледа да се у овој нашој домовини не може ништа постићи, барем не у корист радника и сељака, без демонстрација и блокада. Власти које неко мора да натера да поштују и права народа а не да само раде у корист послодаваца углавном страних, јесу потпуно однарођене. Зато што су углавном на власти они који имају своје приватне фирме па раде у своју корист. Одмах на почетку ове пошасти сам писао да ми нисмо зрели за вишепартијски систем и приватизације јер ће нам се то све обити о главу. Тај коментар није објављен, није се уклапао у усвојену политику. А показује се свакодневно да је тако. И све се као и увек баш најсиромашнијима лупа о главу. Сиромашни су све сиромашнији, богати све богатији и то на брзину и углавном преко туђих леђа. Тако је то кад је код једних и нож и погача па они деле како им се свиђа а углавном себи и својима, док други могу евентуално да покупе неку мрвицу ако успеју да је се дочепају.Мој сестрић је радио 3 месеца у фирми једног саветника на највишем нивоу без плате и напустио.Један комшија је радио у истој фирми по наређењу прековремено тешко повредио руку, остао без неких прстију а велики шеф тврди да то није било у фирми и да је ссам крив. Није нам ваљао социјализам, многи су хтели западну демо(н)кратију. Тражили сте гледајте...