Читај ми!

Брезовица, запуштени скијашки драгуљ

Ски-центар у Штрпцу некада био окосница привреде у највећој српској средини на југу Космета. Иако су данас хотели на Брезовици закључани и жичаре нису ремонтоване годинама, у општини верују да, поред скромних средстава, могу да оживе туризам.

У Штрпцу, у највећој српској средини на југу Косова и Метохије, ски-центар је до рата био окосница привреде. Данашња слика Брезовице је суморна. Жичаре нису ремонтоване годинама, а хотели су закључани. У Штрпцу верују да, иако су им могућности мале, могу да оживе туризам.

Гент Мати је из Тиране. Њему жичаре и ски-лифтови нису неопходни. Првим снегом дошао је на Брезовицу.

"Треба ми сат времена да се попнем до станице, што је негде око 500 метара, а да се спустим треба ми 15, 10, понекад пет минута", каже Мати.

Можда ускоро дође време да овај страствени скијаш неће морати пешке до врхова Брезовице.

Управник ски-центра Брезовица Слађан Николчевић каже да се планира да се до 25. децембра оспособе и ремонтују две жичаре. "Долазе нам електроничари са Копаоника и македонске Попове Шапке. Надам се да ћемо кренути са две исправе жичара и једним ски-лифтом", наводи Николчевић.

На Брезовици има жичара које су старе и више од 30 година. Једна од њих је једносед, па је уместо ње потребно поставити нову жичару.

Прошле године жичаре нису радиле. Већ неколико година не раде ни хотели "Молика", "Нарцис" и "Бреза". За високи туризам, у њих је потребно уложити много, а за туризам какав је био 90-их година нису потребна велика средства.

Управник хотела Станојко Петровић каже да је због рата тржиште изгубљено и додаје да је некада било гостију из целе некадашње Југославије.

Постоје многе варијанте и много заинтересованих за оживљавање ски-туризма на Брезовици. Међу заинтересованима је и "МК група", која се туризмом бави на Копаонику.

Та компанија је надлежним косовским установама пре осам месеци предала писмо о намерама, али одговор још нису добили. У ски-центру је до рата директно било ангажовано око 300 радника, а индиректно око 2.000.

Станојко Петровић напомиње да су локални мештани шта год да су производили могли да пласирају хотелу, од чега су могли добро да зараде.

Запослени у ски-центру Брезовица нису примили плату 18 месеци. За утеху им није то што у региону нема ски-стаза, какве их има Брезовица, а ни скијалишта са природним снегом кога има око 150 дана годишње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи