Гламочић: Нећемо дозволити употребу ГМО

Гајење генетски модификованих биљака неће бити дозвољено у Србији, рекао Драган Гламочић. Садашњи Закон о ГМО није добар и требало би га променити, нагласио министар пољопривреде. У Србији имамо месо из увоза које није генетички модификовано, рекао је Гламочић.

Министарство пољопривреде неће дозволити гајење генетички модификованих биљака на територији Србије, ни употребу генетски модификованих организама (ГМО) за исхрану људи, рекао је у Чачку министар Драган Гламочић.

Гламочић је рекао новинарима да садашњи Закон о ГМО није добар и да би да требало мењати. "Закон дозвољава генетичке модификације до 0,9 одсто, а не наглашава да те модификације морају бити одобрене, због чега су могуће експерименталне генетичке модификације".

"Закон је небезедан за грађане и треба да се измени", рекао је Гламочић.

Министар пољопривреде је истакао да у Србији нема генетички модификоване хране за исхрану људи.

"У Србији имамо месо из увоза које није генетички модификовано, али је то месо животиња које су биле храњене генетички модификованом сојом. То не значи и да је месо гентички модификовано. То месо се у Србији увозило годинама", рекао је Гламочић.

Министар је у Чачку присуствовао седници Одбора Скупштине Србије за пољопровреду, водопривреду и шумарство. 

Министар је рекао да су једна од тема седнице прописи Европске уније и Светске трговинске организације о гајању и промету ГМО.

Састанак се наставља у суботу, а разговараће се и о сарадњи локалне самоуправе и Министарства пољопривреде у сточарству, производњи садница воћа, наводњавању и заштити од града.

Пре почетка седнице Покрет Двери, који је у Скупштини Чачка опозициона одборничка група, приредио је протест испред зграде Скпуштине, захтевајућу забрану увоза и употребе ГМО у Србији, уз поштовање Декларације о забрани употребе ГМО, коју је локална Скупштине донела крајем јануара ове године.

Шеф одборничке групе Двери Бошко Обрадовић је затражио да Двери имају свог представника на седници скупштинског Одбора за пољопривреду, што је и одобрено, те је тиме получасовни протест завршен.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво