Противградне мреже, вишеструка заштита

Противградне мреже, осим што штите воће од града, велика су препрека најезди инсеката и заштита су од јаког Сунца. Воћари кажу да је боље имати један хектар под мрежама него 15 хектара без њих.

Воћари са озбиљним производним плановима ту производњу не могу да замисле без противградних мрежа. Осим што штите воће од града, велика су препрека најезди инсеката и заштита су од јаког Сунца. Процењује се да је у Србији наткривено тек око хиљаду хектара воћњака - највише јабуке, крушке и брескве.

Мирослав Николић у Балосави надомак Груже има један од најсавременијих воћњака у Србији. Својих пет хектара под јабуком и нектарином наткрио је противградним мрежама и обезбедио заливним системима. Истиче да интензивна производња воћа није нимало јефтина и да је боље имати један хектар под мрежама него 15 хектара без њих.

"Воћарство јесте профитабилна грана у Србији, види се на нашем породичном примеру, у трећој години имамо и преко 60 тона приноса по хектару јабуке и 25 тона нектарине", прича Мирослав.

Према његовим речима, Србија има велике потенцијале и услове за одличне резултате.

"Једна породица по узору на европске воћаре, са четири до пет хектара интензивног засада може јако добро да живи, чак и изнад просека у Србији", каже Мирослав.

И његов комшија Марко планира да на својих 20 ари интензивира производњу, али тек пошто је већ имао штету од града.

"Постављени су већ стубови за противградну мрежу, урађен заливни систем кап по кап, планирамо да ове године ако дозволе временски услови или следеће године поставимо противградну мрежу и да заститимо род од града као сто се десило ове године", каже Марко Аћимовић из Гребовца.

Цена постављања противградних конструкција је од девет до 18.000 евра по хектару. Она зависи од облика парцеле, међуредног одстојања, висине и врсте стубова.

"Оптимално је да се са заснивањем засада постави и противградна мрежа, али у случају да, пошто је то за просечног произвођача велика инвестиција, онда бар пре првог великог рода. Наравно никад није касно, она може да се постави и у старијим засадима", објашњава Драган Радивојевић са пољопривредног факултета у Београду.

Противградне мреже добијају на значају, нарочито последњих година. Осим заштите од града, високих температура и инсеката велики ефекат дају код искоришћења пестицида. Примена свих ових агромера доводи до сигурне производње, здравог и квалитетног рода и што је најбитније сигурног купца и добре цене производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи