Резани дуван јефтинији, али и штетнији

Све више људи због поскупљења цигарета одлучује се за јефтинију варијанту и купује резани дуван. Иако троструко јефтинији од цигарета, резани дуван је три пута штетнији по здравље, доказали стручњаци.

Осим за буџет, нелегална трговина и коришћење резаног дувана може да буде штетна и за здравље грађана, показују резултати анализа Пољопривредног факултета у Београду. Такав дуван је појачано канцероген због неодговарајућег складиштења и узгајања.

Ипак, све више људи због поскупљења цигарета одлучује се за јефтинију варијанту и купује дуван.

Земљорадник Србин Илија из Кикинде пушач је пуних тридесет година. Пре десет година одлучио је да уместо готових цигарета, пређе на мотање дувана. Цена и квалитет су били пресудни за њега.

"Месечно сам трошио око 7.500 на куповне цигарете, а за резани дуван платимо око 2.000 и то ми је довољно за месец дана", каже Илија.

Резани дуван који се продаје на уличним тезгама и пијацама, иако троструко јефтинији од цигарета, три пута је штетнији - доказали су стручњаци. Неадекватна амбалажа, али и неконтролисана производња ове биљке узрокује његова штетна својства.

Тржишни инспектор Ђорђе Поповић објашњава да резани дуван има велику влажност и изазива плесан у преко 60 одсто случајева више. "Кад се пуни, пуни се на један грам, а цигарета која је индустријска је 1,2 и 1,3 грама", каже Поповић.

Сваки дуван је штетан, без обзира на паковање и како се конзумира. Разлика постоји само у цени, поручују лекари.

Председница Комисије за превенцију употребе дувана Срмена Крстев каже да тај резани дуван у себи садржи пестициде у већој концентрацији и неке друге штетне материје.

"Али што се тиче фабрички прављених цигарета оне садрже велики број додатих хемијских материја које су исто тако штетне. Само бих вас подсетила да у дуванском диму постоји 7.500 хемијских материја, од чега је преко 70 канцерогених материја", рекла је Крстев.

Оквирном конвенцијом о контроли дувана предвиђено је да сви дувански производи морају у истој мери да повећају акцизе и порезе тако да се цене уједначе. Тако би резани дуван био једнако скуп колико и фабричке цигарете.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. авг 2020, 10:04) - Svetlana [нерегистровани]

Propaganda

Najpre, duvan uopšte nije štetan, da jese ne bi bilo tolko baba i deda koji su dočekali preko sto godina iako puše duvan. Štetni su aditivi i amfetamini koji se stavljaju da truju ljude i izazivaju zavisnost. Vaš tekst je čista propaganda kako bi profitirali oni koji prodaju cigarete.

(понедељак, 29. дец 2014, 15:12) - Sinisa [нерегистровани]

Vrhunska glupost

jos jedan pokusaj da se narod zaglupi jos vise, kako bi neko zaradio, sramota

(понедељак, 21. окт 2013, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

strucnjaci

Analizu je izvrsio Poljoprivredni fakultet u Beogradu.

(недеља, 20. окт 2013, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

istina

Nema logike da je rezani duvan otrovniji od cigareta.To je samo prica kako bi neko jos vise zaradjivao na prodaji cigareta a pusacima oduzme pravo na jeftino pusenje. Dusan - nepusac

(субота, 19. окт 2013, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Rezani duvan.

Boze koji clanak,pa svaki duvan je stetan po zdravlje.

(субота, 19. окт 2013, 17:49) - anonymous [нерегистровани]

Loša reportaža

Najiskrenije molim novinare da kad prenose "istraživanja stručnjaka" kažu i ime, prezime, naziv rada, instituciju u kojoj je izvršen. Ozbiljnije ću shvatiti istraživanje o povoljnim svojstvima duvana koje je izašlo iz fabrike duvana nego ove anonimne stručnjake. Uvedite profisionalnost u izveštavanje!

(субота, 19. окт 2013, 17:39) - anonymous [нерегистровани]

Srmena,

bas sam se pitao gde si?!
Na listi mojih omiljenih strucnjaka iz medija drugo mesto ti je preotela Nada Macura - prvi je i dalje dr. takodje, Predrag Kon.

(субота, 19. окт 2013, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

iskrenost


Sva istrazivanja su tedenciozna, zasto, ako im je zdravlje naroda bitno, nisu progovorili o hemijskim supstancama koje duvan. industrije ubacuju. Pa je zato sada teze ostaviti cigare, nego, recimo, pre 20 godina. Samo neka ostave ,,narodno zdravlje,, , znamo da su im bitnije akcize.

(субота, 19. окт 2013, 13:30) - anonymous [нерегистровани]

Ovo nije istina

Ovaj duvan nije hemijski obradjen kao onaj u fabrici i ne dodaju se sastojci za dodatnu zavisnost od cigareta.

(субота, 19. окт 2013, 13:04) - anonymous [нерегистровани]

stop smoking

moja preporuka vam je da odmah prekinete pusenje i ne obmanjujte se elektronskim cigaretama i ostalim glupostima. Samo prekid vas zivot spasava. Mozda.