Дуг списак пореских дужника

Укупан порески дуг предузећа у Србији смањен у претходна три месеца, али активна предузећа сада дугују више, показују спискови дужника које је објавила Пореска управа. Разлози су проширење списка дужника, као и повратак на листу предузећа из наменске индустрије која још увек чекају на реорганизацију.

Пореска управа је објавила пет спискова са 1.500 предузећа која су највећи дужници. У протекла три месеца, укупан дуг је смањен и износи 378 милијарди динара. Међутим, дуг предузећа која су активна је увећан - делом због тога што је списак дужника проширен, а делом и због тога што су на листу враћена предузећа из наменске индустрије, у којима у међувремену није дошло до планиране реорганизације.

Са више од шест милијарди динара неплаћених пореза и доприноса, листу дужника сада предводи "Застава оружје".

"Симпо" је и даље на непопуларном списку, јер конверзија капитала у државну својину још није завршена.

Следе "Слобода" Чачак и "Крушик" Ваљево са дуговањима од више од две милијарде динара. Нешто мање дугује ППТ "Наменска" из Трстеника.

Око 300 предузећа и институција са тог списка порезницима је дужно 44,5 милијарде динара.

Више од 90 одсто њих је већ блокирано, а такву судбину фабрике из сектора наменске индустрије требало би да избегну.

Помоћник директора Пореске управе Рада Костић каже да је Влада одлучила да се дуг тих фабрика реши или конверзијом или на неки други начин.

"Пошто то годинама траје и није окончано, фактички није донета одлука о реструктурирању, ми смо их вратили на списак активних. Ти дугови су огромни. Не радимо им принудну наплату баш због закључка Владе по коме би ти дугови требало да се реше на други начин", објашњава Костић.

Чак 20 комуналних предузећа са претходног списка није на новом, јер су прихватили отплату дуга на рате.

Међутим, зајечарска "Краљевица", која је недавно, протестујући, комунални отпад истоварила испред тамошње пореске филијале, то није учинила.

Укупан број предузећа из јавног сектора, па чак и институција на новом списку је већи.

Дугови због лошег рачуноводства

У Пореској управи верују да су домови здравља, болнице па чак и Министарство иностраних послова, на њега доспели због сопствене лоше администрације.

"Њихови рачуводствени центри су попуњавали пријаве и себе задуживали на један рачун, а уплаћивали на друге, тако да су на неким рачунима у претплати, а на другима у минусу", објашњава помоћник директора Пореске управе Рада Костић.

Економисти процењују да ће наплата пореза бити све тежи посао, али би нулту пореску дисциплину требало задржати. На држави је да нађе начин како да помогне предузећима.

Економиста Малиша Ђукић сматра да би ликвидне компаније, као и слабо ликвидне али солвентне компаније, требало да добију неку врсту помоћи, било кроз фискалну политику, односно неку врсту помоћи Министарства финасија, или монетарну политику.

Посебан проблем су фирме у стечају, које дугују највише, чак 235 милијарди динара. Предводе их банке у стечају, које су у том статусу дуже од деценије.

Што се пореског закона тиче, тај дуг би већ застарио, међутим, све док је фирма у стечају, то није могуће.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара