Читај ми!

Мост Земун - Борча пуном паром

Убрзани су радови да би се мост Земун - Борча завршио у року. Ради се седам дана у недељи, а за време великих врућина двократно. Кинески извођач радова нада се да ће се мост спојити у јуну а да ће се цео пројекат завршити како је то планирано, у окобру 2014. године.

Изградња моста Борча - Земун добро напредује и очекује се да ће бити завршена крајем следеће године. Гради се и петља у Борчи.

Колики је напредак у изградњи саобраћајнице дуге 21 километар најбоље показује снимак из хеликоптера где се види да је прилазни пут просечен, насут и предестоји асфалтирање, а види се и сам мост где је преко 60 одсто радова готово. Триста кинеских радника завршило је све стубове конструкиције и сада ради на главном распону.

На 40 метара од дна Дунава на највишој тачки моста Борча - Земун, где се ради главни распон моста дуг 369 метара од чега је већ 120 метара готово. Ово је иначе главна саобраћајница којом ће се пролазити у дужини 21 километар и која ће спајати Борчу и Земун.

Убрзани су радови да би се посао завршио у року. Ради се седам дана у недељи, за време великих врућина радно време је двократно, од 6 ујутру до 11 и од 16 до 20 часова.

"Оно што се сада види то су сви стубови и види се горња конструкција у дужини сто метера. Од свих радова 50 до 60 одсто армираних конструкција на самом мосту је завршено", рекао је Ненад Бајић из Дирекције за градско грађевинско земљиште.

Тајна поштовања рокова је у организацији градлишта, али и у мотивацији радника који у просеку примају и до 1.000 евра. Међутим, само 10 одсто добијају у кешу у Србији, док се остали део зараде саље фамилијма или на рацун у Кини.

"Ми се надамо да ће се мост спојити у јуну и као одговорни извођач фирма Путеви и мостови може да тврди да ће се цео пројекат ако не буде неких већих поплава или невремена завршити како је то планирано, у окобру 2014. године", каже Џао Ценг Ли из предузећа "Путеви и мостови".

На лицитирану цену од 220 милиона долара Кинези имају право да наплате још 10 одсто накнадних радова, тако да укупна цена не би смела да пређе 245 милона долара. За сада кинеска страна има само два одсто потраживања за накнадне радове иако је више од пола посла готово.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара