Читај ми!

Бајатовић против поделе "Србијагаса”

"Србијагас" ће отићи у стечај ако се буде поделио и реструктурирао како је предложило Министарство енергетике, рекао генерални директор тог јавног предузећа Душан Бајатовић. У послове "Србијагаса" уводи се "туторство" Европске банке за обнову и развој, што подразумева и политичке услове, сматра Бајатовић.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да ће то јавно предузеће отићи у стечај ако се буде поделио и реструктурирао како је предложило Министарство енергетике.

Бајатовић је на конференцији за новинаре казао да би, по том моделу, све што ваља било пребачено у предузеће "Трансгас", а проблеми би остали "Србијагасу" и додао да "треба јасно да се каже да је стечај тог предузећа циљ тог модела".

"А 'Србијагасу' ћемо оставити дугове, Петрохемију, право да тргује на тржишту гаса и шта ће се десити. Србијагас је у нокдауну и нема никакву шансу да преживи. А онда треба јасно да кажемо да је циљ тог модела стечај "Србијагаса", по закону о привредним друштвима", истакао је Бајатовић.

Како је истакао Бајатовић, велики део задужења "Србијагаса", настао је због ниже продајне цене гаса од набавне и кашњена у плаћању због чега је "Србијагас" морао да узима кредите.

Бајатовић је истакао да би могло да дође до проблема и у стратешком партнерству с руским "Гаспромом". "Може да се отвори велики фонд проблема, правних али и политичких", додао је директор "Србијагаса".

Бајатовић је оценио да се у послове "Србијагаса" уводи "туторство" Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) што подразумева и политичке услове.

"Новац ЕБРД долази уз политичке услове. Нисам сигуран да ће 'Гаспром' добронамерно гледити на оно што нам траже", додао је Бајатовић оценивши да би то могло да угрози пројекат гасовода "Јужни ток".  Он је рекао не сме да се доведе у питање да руске банке финансирају "Јужни ток" чиме би преузеле и највећи ризик.

Као главне замерке моделу реструктурирања који је предложио Министарство енергетике, Бајатовић је навео нереално кратке рокове, опасност да се угрози стабилност снабдевања гасом и омогуће шпекулативне радње на тржишту гаса.

"Финансијско рестуктурирање "Србијагаса" не може да се уради за два месеца", проценио је он и додао да је више времена потребно и за решење имовинско-правних односна. Као пример је навео то што још нису решена питања имовине између "Србијагаса" и Нафтне индустрије Србије (НИС).

"Ако се буде инстистирало да се финансијско рестуктурирање заврши до краја децембра, биће хаоса у гасном сектору", упозорио је Бајатовић.

Министарство: Реорганизација због потрошача

Међутим, из Министарства енергетике поручују да су рокови које Бајатовић наводи као највећи проблем за тај процес већ продужени и да ће влада усвојити план реорганизације "Србијагаса".

"Ми то чинимо због потрошача. због запослених и да очува стабилности снабдевања земље гасом и тржиште гаса у Србији", напоменуо је помоћник министра енергетике Петар Станојевић.

Према његовим речима, промене у "Србијагасу" налажу и Закон о енергетици и директиве Европске уније.

Генерални директор "Србијагаса" навео је да су задужења тог јавног предузећа достигла милијарду и 56 милиона евра и да би најмање 500 милиона евра требало да буде пребачено у јавни дуг.

Бајатовић је нагласио да није против рестуктурирања "Србијагаса" и да се већ две године ради на моделу у сарадњи са Европском комисијом и консултатском кућом БСГ.

Према његовим речима, тај предлог је да "Србијагас" постане холдинг организован тако да буде у потпуности усклађен са трећим енергетским пакетом ЕУ.

Бајатовић каже и да се у јавности води негативна кампања о њему и његовој стручности.

"Све оно што је добро је урадило министарство све оно што је лоше је урадио 'Србијагас'. Не желим више да се расправљам о томе", додао је Бајатовић.

Бајатовић каже да је Влада Србије власник "Србијагаса" и да ће бити онако како она одлучи. Ипак, наводи и да је од премијера и првог потредседника Владе затражио да се одложи усвајање модела реструктурирања које је министарство предложило.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи