Читај ми!

Новим законом сигурније јавне набавке

Закон о јавним набавкама ступа на снагу 1. априла. Јавне набавке ће постати транспарентне и са знатно мање могућности за корупцију. У сусрет новом закону Унија послодаваца организовала је мноштво семинара за своје чланове, како би их припремила за изазове које доноси нови систем јавних набавки.

Важно је вратити и поверење у систем јавних набавки јер су до сада у просеку постојале само 2,3 понуде по поступку. Циљ је да их буде бар десет.

По новом закону мале набавке до три милиона динара биће јавне, зато што је њихова нетранспарентност била један од највећих извора корупције.

Замка за понуђаче је и то што и даље није обавезно истаћи процењену цену јавне набавке. Понуђач, иако плати тендерску документацију, често буде одбијен зато што процењена цена није прихватљива.

То отвара могућности за корупцију које се уз мали савет могу избећи.

Финансијски консултант Јагода Ратинац каже да постоји шанса да се, сходно Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, од наручиоца захтева процењена вредност можда и много раније него што сам јавни позив буде објављен.

Једна од новина јесте да сваки уговор о набавкама може да буде промењен.

Председница Удружења понуђача Србије Јасмина Марковић истиче да понуђачи могу да заштите своје интересе и ако добро прочитају уговор и виде да ли је у складу са Законом о облигационим односима и Законом о јавним набавкама.

"Уколико нису у складу за законима, понуђачи треба да траже промену јер се дешава да изгубе и милионе на уговору који су потписали а нису знали уопште да су могли да га промене", објашњава Марковићева.

У Закон о јавним набавкама ушло је 25 чланова, које је предложило Удружење понуђача Србије. Сада се ради на подзаконским актима које су од кључног значаја за примену тог закона, који ће смањити корупцију и трошкове привреде.

Генерални секретар Уније послодаваца Душан Коруноски наводи да ће тим законом бити остварене уштеде на Јавним набавкама и драстично ће се смањити ниво корупције.

"Ако то не урадимо, корупција ће се опет вратити на мала врата. Тренутно би се рекло да је нема, али још увек нема тендера по новом Закону о јавним набавкама", истиче Коруноски.

Послодавци очекују да ће Управа за јавне набавке донети подзаконска акта до 1. априла, када на снагу ступа нови закон. Колико ће он уштедети новца држави и привреди, биће познато тек на крају године, по реализацији планираних јавних набавки.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи