Читај ми!

Милијарде од сунца

На пролеће у Србији почиње градња највећег соларног парка у Европи. Инвестиција вредна милијарду и 755 милиона евра. Соларни парк биће у југоисточној Србији.

Неразвијеном југоистоку Србије стижу инвестиције у вредности од милијарду и 755 милиона евра. На пролеће би требало да почне изградња највећег соларног парка у Европи. То обећава инвеститор, компанија "Секјурум еквити партнерс интернешенел", која је са Владом крајем октобра потписала Уговор. Према најавама, Србија ће уз соларни парк добити и три нове фабрике.

У Србији се може добро зарадити и од сунца, јер је овде зрачење чак 40 одсто веће од централноевропског просека. То је уз квалификовану радну снагу и ажурност државних институција, инвеститору био, како каже, главни мотив да у нашој земљи гради соларни парк снаге 1.000 мегавата. Отуд и симболични назив пројекта – Један гига.

"Ми смо са Владом Србије потписали кровни споразум, правно обавезујући међу странама који дефинише детаље и рокове у вези са реализацијом пројекта. Планирамо да до априла следеће године добијемо све неопходне дозволе за изградњу и кренемо у физичку реализацију", каже директор "Секјурум еквити партнерс интернешенел" Иван Матејак.

Инвеститор се обавезао да ће пројекат завршити до 2015. године. Соларни парк простираће се на 3.000 хектара. И Влада и инвеститор тврде да ће се користити искључиво непољопривредно, запуштено земљиште.

Соларни парк биће у југоисточној Србији, али још није утврђено место, али оно што се зна јесте да неће бити на једној него на неколико локација. Помиње се подручје Врања, Димитровграда и Пирота.

Од те инвестиције годишње се очекује 28 милиона евра прихода, само од пореза. Министарка енергетике Зорана Михајловић истиче вишестуки економски значај тог пројекта.

"Није у питању само соларни парк него су у питању и компаније које ће бити направљене за производњу како соларних панела тако и компаније које ће се, заправо, бавити производњом  електричне енергије и соларне електране. Три компаније које ће бити направљене запослиће негде око 700, 800 људи", рекла је Михајловићева.

Подстицајне тарифе за соларну енергију су 23 евроцента за киловат-час, али држава неће имати те трошкове.

Директор Иван Матејак каже да од Србије за реализацију те инвестиције не траже ниједан вид постицајних мера, што је данас тенденција у обновљивим изворима енергије.

Фирма "Секјурум еквити партерс интернешенел" регистрована је на Малти, а седиште је у Америци. Извођач радова је "МX group", која ради по технологији трећег произвођача соларних панела у Европи.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(уторак, 05. мар 2013, 00:25) - anonymous [нерегистровани]

solarni park jugoistok

kad pocinje izgradnja solarnog parka na jugoistoki i da li je odrecena teritorija konacno

(среда, 07. нов 2012, 19:52) - Škulec [нерегистровани]

jel to potpisala ugovor humanitarna organizacija???

neće subvencije za otkup struje, što znači da ć prodavati struju za cca 5 eurocenti. Povratak ivesticije je za 27 godina a životnost panela je 22 do 25 godina

(среда, 07. нов 2012, 17:29) - anonymous [нерегистровани]

Prof Dr Branislav Lalović...

... iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" je još 80-ih godina XX veka (pre 30-ak godina) promovisao i podsticao korišćenje solarne energije. Na žalost, "nisi prorok u svom selu" - počnemo da cenimo nešto tek kada nam ono dođe iz inostranstva. Opet, bolje ikad nego nikad...

(среда, 07. нов 2012, 17:20) - Markovic. A [нерегистровани]

RE podstrekavac

0.23 evrocenta je trenutno KWH ove energije. Kad se napravi elektrana sigurno nece toliko biti nego mnogo skuplje. Mi imamo ne iskoriscen hidropotencijal koji nije bas mali. Iz tog moze da se dobije ogromna kolicina jeftine struje. Oprema za male hidroelektrane je mnogo jeftinija. Hidroenergija ima najveci potencijal kad se i struja najvise trosi- zimi.
Sunca imamo oko 200 dana godisnje, po 10 sati prosecno. Sa 0.23 evrocenta ta solarna elektrana nemoze skoro da se odplati.
Zapadni investitori ne ulazu u ono sto se otplacuje tek za koju deceniju.

(среда, 07. нов 2012, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

nase sunce

Za neinformisane.Ova subvencija koja se placa,sakuplja se od zagadjivaca npr.Kostolac. U Evropi zagadjivaci placaju penale zato sto zagadjuju . Ova sredsta idu u fond EU iz kog se onda nagradjuju oni koi koriste ciste tehnologije, kao i rzvoj istih.Zar neko moze da pomisli da EU nezna sta je cista tehnologija a sta Jeftinija ali prljava.Ko zivi u Kostolac ;Bot, K.M shvatice

(среда, 07. нов 2012, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

podstrekac

Lepo je kada se moze izneti licno misljenje. Medjutim kad se neko izjasnjava kao poznavalac materije eeee.Strja proizvedena na ovaj nacin kosta 0,23 € centa.Kompletna proizvodnja ide u izvoz u EU koja placa ovih 0,23 cent. Srbija ubira porez na promet ,ne tako mali.ali kw ne kosta 500 € vec 1500-2000 u zavisnosti od marke opreme koja se ugradjuje.Ovo je komentar jednog koi ovog momenta radi taj posao.1kw x 1550 x o,23 = 365,50 € godisnje.

(среда, 07. нов 2012, 16:09) - Markovic A. [нерегистровани]

Kriticar

Svi oni koji ovo kritikuju apsolutno su u pravu. Ja sam radio solarne panele polovinom 90-ih. Izrada panela, a kasnije merne i regulacione opreme, baterija je veoma skupa.
El. energija dobijena ovom metodom je veoma skupa. Nemam nista protiv da se proizvodi zelena el. energija kod nas. Problem je u tome sto ce se ona kod nas i prodavati, ovom siromasnom narodu po ceni 70 evrocenti.
Jeftina struja iz termoelektrana i hidroelektrana ce se izvoziti da bi zapad imao mnogo jeftiniju struju, a mi da se trujemo pepelom.

(среда, 07. нов 2012, 15:39) - Bojan [нерегистровани]

Zelena energija!!!

Imam utisak da pojedinci samo cekaju da kritikuju i napadaju svaki projekat.Ponekad covek ima utisak da u Srbiji vlada tolika kolicina negativne energije da to nije normalno.pa podrzimo jednom u zivotu i ovakve investicije,nece sto bi nas narod rekao niko nista da odnese iz Srbije !

(среда, 07. нов 2012, 14:19) - Stefan Garovic Danielsson [нерегистровани]

Student ekologije Kopenhagen

Potpisujem komentar Filipovic Ivana!

(среда, 07. нов 2012, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

zracenje 40% jace

ne grije tudje sunce ko sto nase grije