Читај ми!

Решавање баласта старих дугова

Најављени отпис пореских камата помоћи ће не само дужницима, већ и онима који са њима послују, кажу економисти. Привредници који су били најгласнији у критикама отписа камата, сада кажу да би са отписом требало кренути и пре Закона о скраћењу рокова плаћања.

У пакету са буџетом за следећу годину, Министарство финансија најављује и два закона, кључна за ликвидност привреде, Закон о скраћењу рокова плаћања који спречава гомилање дугова, и Закон о отпису камата који ће решавати стара дуговања. У том процесу, држава би краћим роком плаћања и опростом пореских камата учинила први корак.

Иако није први пут да држава привредницима нуди отпис пореских камата, овога пута услови су повољнији, па би и резултат требало да буде бољи. Нагомиланих камата, велике фирме могле би да се реше за годину, а мале за две године. Најављује се и да ће рачуни предузећа у блокади привремено бити одблокирани.

"Ко буде редовно плаћао текуће порезе моћи ће да рачуна да му се на крају процеса потпуно отпишу затезне камате, а да се главни дуг репрограмира на две године, без оних мера обезбеђења по закону о пореском поступку", каже Млађан Динкић, министар финансија и привреде.

То значи да би главницу дуга, фирме могле да враћају на рате, без давања хипотеке. Привредници који су били најгласнији у критикама отписа камата, јер се тако у неравноправан положај доводе они који су редовно плаћали, сада кажу да би са отписом требало кренути и пре Закона о скраћењу рокова плаћања.

"Мора се одредити грејс период у којем би се ишло на измирење дугова држави, која би отписала камату, морају привредници урадити преламање дугова између себе и са државом, мултилатералну компензацију, па тек онда ући у ригидну примену закона", каже Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих прдузећа.

Отпис камата неће помоћи само онима који дугују, већ и онима који са њима послују, оцењују економисти.

Економиста Малиша Ђукић каже да са становишта правичности треба имати у виду да је велики број малих предузећа, односно предузетника био спречен да испуњава пореске обавезе због немогућности да на време наплати своја потраживања.

У првој половини године, укупни дугови за порезе и доприносе достигли су 700 милијарди динара. Чак две трећине тог дуга су камате.

По важећем закону, после 10 година може да застари и главница дуга, ако влада донесе такву одлуку. То важи за порезе, док дугови за пензијске и здравствене доприносе не могу да застаре.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво