Читај ми!

Фабрика брикета у Вршцу

Отворена фабрика брикета и пелета у Вршцу. Интересовање тржишта за тим произодима веће од капацитета фабрике, која запошљава 30 радника.

Фабрику брикета (еколошко гориво) и пелете (храна за преживаре), која ће запошљавати 30 радника, у Вршцу су отворили генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и генерални директор друштвеног предузећа "Други октобар" Љубисав Шљивић.

Фабрика је изграђена на рекултивисаном делу вршачке депоније, а укупна вредност инвестиције је 3,5 милиона евра од чега је инвестиција у саму фабрику два милиона, а милион евра је раније уложено у инфраструктуру.

У новој фабрици еколошких енергената за ложење и зелене масе која се користи за исхрану стоке радиће укупно око 30 радника. Бајатовић је изјавио да би држава требало да подстакне домаће предузетништво, јер је то најбољи и најлакши начин да се изађе из кризе.

Душан Бајатовић је рекао да држава не би требало да инвестира само у привлачење страних инвеститора већ би део средстава требало да одвоји на подстицање домаћих предузетника.

"Управо фабрика која је отворена данас говори о оправданости државног интервенционализма у привреди", рекао је Бајатовић, додајући да је менаџмент друштвеног предузећа "Други октобар" у Вршцу показао како предузетнички дух може учинити добре ствари.

Он је истакао да је то предузеће успело од сопствених средстава да отвори фабрику која производи еколошко гориво и сточну храну за преживаре и то све од сировина које су до сада бацане на отпад.

"Предузетнички дух не препознаје да ли се ради о државном или приватном новцу", истакао је Бајатовић, додајући да је једино битно да се у одређени посао уђе са идејом улагања а не размишљања о сопственој користи.

Душан Бајатовић је казао и да је велика већина неуспелих приватизација настала управо због жеље појединаца да се лично обогате. "Постоје фирме које су неуспешно приватизоване а које имају и стручни кадар и пословне потенцијале и ту држава мора да се умеша како би се исправиле грешке", рекао је Бајатовић.

Генерални директор ДП "Други октобар", у чијем саставу послује новоотворена фабрика Љубисав Шљивић, је рекао да је то предузеће вероватно једино у Србији које је у последњих шест година отворило две фабрике.

"Број запослених у "Другом октобру" константно се повећава тако да смо стигли до цифре од 604 радника, а јуче смо у стални радни однос примили 107 људи", рекао је Шљивић, истичући да је фабрика брикета и пелете саграђена искључиво средствима предузећа.

Интересовање тржишта за брикете је велико, фабрика већ сада има захтеве из Грчке за пет хиљада тона до краја године, али, нажалост, целокупну количину не може да испоручи, јер нема довољне капацитете за производњу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара