Читај ми!

Пуста села Србије

У Србији има 50 хиљада напуштених сеоских кућа, а око 150 хиљада је у фази напуштања. Просечно српско село одликују старачка домаћинства, напуштене куће и неразвијена пољопривредна производња.

Старачка домаћинства, напуштене куће и неразвијена пољопривредна производња. Тако, у најкраћем, изгледа просечно село у Србији. Становници села, стручњаци и званичници, сложни су да је селу потребна помоћ. Тако ће се и остварити очекивање премијера Ивице Дачића, да Србија постане велики извозник хране и башта Европе.

У селима у Србији има око 50 хиљада напуштених кућа, а још око 150 хиљада привремено су ненасељене. Уз то многа имања се већ годинама продају у бесцење. Нека се нуде и за мање од 1000 евра, али купаца нема.

У сваком четвртом селу најмлађи становник старији је од 60 година. Млади се тешко одлучују да остану и да се баве пољопрвредом.

"Нешто што би по мени био приоритет, то су системи за наводњавање, системи за противградну одбрану. Можда би се на тај начин подигла пољопривреда на виши ниво, да дођемо неке индустријализације пољопривреде и на тај начин да намамимо младе да остану на селу", сматра Живица Терзић из села Мокрин.

Славиша Славковић из села Пејковац каже да би решавањем проблема наводњавања пољопривредна производња била 100 одсто већа.

"Да младим људима који имају механизацију, да им влада омогући да повећају своја газдинства, да куповином земље на вечито или земљу у закуп да би могли да раде. У овом моменту они од крупних пољопривредних произвођача не могу да дођу до земље", поручује Јефта Проданов из Мокрина.

Да је хитно потребна стратегија развоја села, слажу се и у Одбору за село Српске академије наука и уметности. Осим што би новом аграрном политиком требало решити проблем уситњених парцела, наводњавања и одводњавања, кажу, треба подстицати и удруживање пољопривредника.

"У том погледу имамо традицију земљорадничког задругарства која је занемарена. Задруге би биле одговор, нове задруге, новог типа на ту ситуацију. Према томе задругарство као основа друштвеног уређења пољопривреде која помаже и развоју и одржању српског села", истиче председник Одбора САНУ за село Милован Митровић.

Да аграрни буџет треба да буде већи, стара је прича. Ипак, из Владе поручују да после ребаланса не треба очекивати више новца, већ тек од наредне године. Првог дана по преузимању дужности, министар пољопривреде обећава да ће радити на оживљавању и развоју села, свестан да мотивисати људе да тамо остану неће бити лак посао.

Министар Горан Кнежевић поручује да људи који живе на селу треба да имају услове живота сличне онима у граду и имају доступне вртиће, здравствену заштиту и позориште.

"А то можемо постићи предвидивошћу аграрне политике и тиме да ће људи моћи да испланирају. Кад он може да испланира себи за следећих 2,3 или 5 година унапред шта ће радити, колико ће зарадити и којим средствима ће располагати, онда ће имати интерес да остане тамо", поручује министар Кнежевић.

Министар пољопривреде најављује да ће до децембра бити донет закон, а не уредбе о подстицајима у пољопривреди, како би произвођачи могли да планирају производњу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво