Читај ми!

Пуста села Србије

У Србији има 50 хиљада напуштених сеоских кућа, а око 150 хиљада је у фази напуштања. Просечно српско село одликују старачка домаћинства, напуштене куће и неразвијена пољопривредна производња.

Старачка домаћинства, напуштене куће и неразвијена пољопривредна производња. Тако, у најкраћем, изгледа просечно село у Србији. Становници села, стручњаци и званичници, сложни су да је селу потребна помоћ. Тако ће се и остварити очекивање премијера Ивице Дачића, да Србија постане велики извозник хране и башта Европе.

У селима у Србији има око 50 хиљада напуштених кућа, а још око 150 хиљада привремено су ненасељене. Уз то многа имања се већ годинама продају у бесцење. Нека се нуде и за мање од 1000 евра, али купаца нема.

У сваком четвртом селу најмлађи становник старији је од 60 година. Млади се тешко одлучују да остану и да се баве пољопрвредом.

"Нешто што би по мени био приоритет, то су системи за наводњавање, системи за противградну одбрану. Можда би се на тај начин подигла пољопривреда на виши ниво, да дођемо неке индустријализације пољопривреде и на тај начин да намамимо младе да остану на селу", сматра Живица Терзић из села Мокрин.

Славиша Славковић из села Пејковац каже да би решавањем проблема наводњавања пољопривредна производња била 100 одсто већа.

"Да младим људима који имају механизацију, да им влада омогући да повећају своја газдинства, да куповином земље на вечито или земљу у закуп да би могли да раде. У овом моменту они од крупних пољопривредних произвођача не могу да дођу до земље", поручује Јефта Проданов из Мокрина.

Да је хитно потребна стратегија развоја села, слажу се и у Одбору за село Српске академије наука и уметности. Осим што би новом аграрном политиком требало решити проблем уситњених парцела, наводњавања и одводњавања, кажу, треба подстицати и удруживање пољопривредника.

"У том погледу имамо традицију земљорадничког задругарства која је занемарена. Задруге би биле одговор, нове задруге, новог типа на ту ситуацију. Према томе задругарство као основа друштвеног уређења пољопривреде која помаже и развоју и одржању српског села", истиче председник Одбора САНУ за село Милован Митровић.

Да аграрни буџет треба да буде већи, стара је прича. Ипак, из Владе поручују да после ребаланса не треба очекивати више новца, већ тек од наредне године. Првог дана по преузимању дужности, министар пољопривреде обећава да ће радити на оживљавању и развоју села, свестан да мотивисати људе да тамо остану неће бити лак посао.

Министар Горан Кнежевић поручује да људи који живе на селу треба да имају услове живота сличне онима у граду и имају доступне вртиће, здравствену заштиту и позориште.

"А то можемо постићи предвидивошћу аграрне политике и тиме да ће људи моћи да испланирају. Кад он може да испланира себи за следећих 2,3 или 5 година унапред шта ће радити, колико ће зарадити и којим средствима ће располагати, онда ће имати интерес да остане тамо", поручује министар Кнежевић.

Министар пољопривреде најављује да ће до децембра бити донет закон, а не уредбе о подстицајима у пољопривреди, како би произвођачи могли да планирају производњу.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(недеља, 02. дец 2012, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

Reagrarizacija

Srbija mora da se reagrarizuje pa potom i deindustrijalizuje ako hoće da bude samostalna država. U ovakvom stanju kakvi smo mi idemo u sigurnu propast. Oni koji pričaju da su sela zauvek mrtva lupetaju gluposti. Ako pre sto godina malo domaćinstvo nije moglo da bude ekonomski opravdano danas to nije slučaj baš zbog povećanja produktivnosti i mogućnosti da se proizvodi isključivo za tržište - pre šezdeset sedamdeset godina i više (a u nekim delovima Srbije i sada) imanja od nekoliko hektara su proizvodila žitarice jer su prevashodno proizvodila za vlastitu prehranu a za tržište je ostajalo malo ili nimalo. U sadašnjem trenutku moguće je sa dva tri hektara koja bi proizvodila povrće, voće ili gde bi se razvijala organska proizvodnja sasvim pristojno zarađivati. Srbiji je pod hitno potrebna ozbiljna agrobanka koja bi kreditirala ovakvu proizvodnju!

(недеља, 02. дец 2012, 16:04) - dragan [нерегистровани]

kako da dobijem kucu na selu

zivim u alternativnom smjestaju u rs.brcko,volio bih da mogu dobit kucu na selu u srbiji,predao sam za dvojno drzavljanstvo,gdje da se obratim za informacije da li mogu dobit kucu na selu,na koji nacin.da li drzava daje neke kuce.moj broj tel.0038765648173

(недеља, 07. окт 2012, 19:25) - tamara [нерегистровани]

pitanje

ja bi rado u selo ostala sam bez posla u novom sadu bez posla je uzas a jos si podstanar,volela bi da dobijem kucu makar je otplacivala na rate ako je ikako moguce volim zemlju i stoku

(среда, 01. авг 2012, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

Trstenik

Poljoprivredu i proizvodnju u Srbiji mozemo da zaboravimo! U selima gde su pre par godina, bile pune stale svinja i krava,danas je sve prazno. Da bi danas kupijo prase, moras da odes najmanje u tri sela,a to je pre bilo u svakom domacinstvu. Ako ovako nastavi, ljudi sa sela ce moci krave, i svihje da vide samo preko TV ili neke fotografije!I kada cujes neke politicare,kada kazu mi imamo sta da izvezemo, a sta je to? Mi nemamo za nase trziste, a tek o kakvom izvozu pricamo!

(уторак, 31. јул 2012, 13:32) - Сунчаница и снови! [нерегистровани]

Не причајте глупости,

села су неповратно - мртва!Некада се правилно тражило укрупњавање поседа;земљу сада треба бесплатно дати "фармерима" који хоће да раде,а народ ће у градове,такође неповратно!Кроз неколико деценија имаћемо само три средња града:Н:Сад,БГ,Ниш...

(уторак, 31. јул 2012, 12:18) - Dragan A. [нерегистровани]

Oziveti sela u Srbiji

Otvarati zemljoradnicke zadruge da seljaci imaju zagarantovan otkup kao nekad,dobra prilika da mnogi koji ne mogu preziveti u gradu da stan prodaju i kupe kucu na periferiji,imas svoju bastu,svoj mir,a i zivot je zdraviji na selu.Danas u Srbiji ne mozes vise videti kopaca ili kosaca,postala je sramota da se radi na njivi,vozi traktor..
Mnogi koji nemaju sanse za posao u gradu mogu da se okrenu ovoj perspektivi,ali treba da se radi.Pomoc od drzave treba da dobijaju samo bolesni,stari i deca a svi ostali radno sposobni neka se sami snadju,to je svuda tako.Danas svako dobija penziju ili pomoc koja je dovoljna za malo hrane ali lencare po ceo dan,zato i ima toliko psihicko obolelih,lepo na posao pa ce crne misli da nestanu,uvece se lepo spava,kad je covek premoren.I za vreme Tita nisu svi imali posla,ali narod je radio,danas svi kazu da se ne isplati,ako cemo realno nikad se i nije isplatilo ali radis i imas za sebe.Radne navike mora da se promene pod hitno,posao mora biti na prvom mestu pa tek ostalo,a kod nas se stalno nesto slavi.Kako je Turska uspela da od 200 evra plate pre par godina,sad im je prosecna plata 600-1000 evra.Samo radom,u pocetku su radili za malo,kako je proizvodnja i izvoz rastao tako se i plate povecavale,ali sad treba od nule poceti,jer nasa zemlja je bila do skoro u ratovima,sankcijama,bombardovana,neko sad mora da se zrtvuje da bi generaciji kasnije bilo bolje.

(уторак, 31. јул 2012, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

српски кибуци!

Мислим да би те празне куће и села требало уступити младима који хоће да се баве пољопривредом и да се по систему КИБуцА та села оживе као у Израелу!
У Кибуцима живе млади у колективу налик на некадашње српске сеоске задруге и раде за заједницу, а вишкове из занатске и пољопривредне производње продају и улажу у инфраструктуру. Држава неће градити пошту и амбуланту за 100 људи,зато треба та места населити. Има толико младих незапослених без икакве имовине треба онима који хоће уступити напуштена села на коришћење,не поклањати него дати под неку врсту закупа повољно. РТС би могла да направи неку емисију на ову тему да употпуни програм можда би то навело неке људе на акцију.
Понављам имамо армију незапослених,неки од њих би били захвални да им се укаже оваква шанса. Младе и незапослене лекаре би могли такође запослити у српским кибуцима,било би ту користи и за цело друштво....

(уторак, 31. јул 2012, 10:44) - D.T. [нерегистровани]

Evropska basta?

Dinkic jos nije cuo da se danas hrana proizvodi u frbrikama a na plodnom zemljistu igra golf.

(уторак, 31. јул 2012, 09:23) - Milos Copic [нерегистровани]

Seljacki Zivot

Ako je to bas tako onda barem imam gde za penziju. Bolje i lepse u Sumadiju nedge pokraj reke nego ovde u Ameriku.

(уторак, 31. јул 2012, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

sta

kakvo crno pozoriste daj mehanizaciju podsticaj i druge uslove