"Северни ток" до Британије?

Руски државни нафтни гигант "Гаспром" планира да прошири свој балтички гасовод "Северни ток" до Велике Британије, пише руска штампа. "Северни ток" је најдужи гасовод на свету, који иде испод мора и представља нову маршуту за извоз руског гаса у Европу.

Нафтни гигант "Гаспром" у руском државном власништву планира да прошири свој балтички гасовод "Северни ток" до Велике Британије, пише руска штампа.

"Северни ток" је пројекат у који је уложено више милијарди долара и којим се руски гас транспортује испод Балтичког мора до Немачке, преноси Итар Тас.

Прва од две линије гасовода пуштена је у рад новембра 2011. године и имаће годишњи капацитет од 27,5 милијарди кубних метара. "Северни ток" је најдужи гасовод на свету, који иде испод мора и представља нову маршуту за извоз руског гаса у Европу.

Извршни директор "Гаспрома" Алексеј Милер рекао је да је британска компанија "Бритиш петролеум" изразила интересовање за продужење гасовода, иако засад, нису постигнути никакви договори, пишу РИА Новости.

"Гаспром" је власник 51 одсто удела у "Северном току", док немачке компаније "Винтершал" и Е.ОН држе по 15,5 одсто удела. Холандски "Гасуин" и француски ГДФ власници су по девет одсто акција гасовода.

Акционари "Гаспрома" изабрали су нови одбор директора, који броји 11 чланова. Заменик извршног директора компаније Виталиј Маркелов изабран је у одбор директора по први пут, док су други директори били чланови одбора и раније.

За председника одбора директора реизабран је Виктор Зубков. Остали чланови су заменик директора "Гаспромбанке" Андреј Акимов, бивши министар за некретнине Фарит Газизулин, шеф "Гаспромовог" одељења за економске и ценовне процене Јелена Карпел, директор "Казенергије" Тимур Кулибајев.

Чланови одбора су и ректор Академије за економију и јавне услуге Владимир Мау, извршни директор "Гаспрома" Алексеј Милер, председник Правног факултета Универзитета у Санкт Петербургу Валериј Мусин, шеф администрације "Гаспрома" Михаил Середа и бивши министар енергетике Игор Јусуфов.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 30. јун 2012, 11:42) - anonymous [нерегистровани]

Неверни Тома

Па ваљда руска држава. Не гледајте само холивудске филмове, вратите се у стварност.

(субота, 30. јун 2012, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Severni tok

Nord Stream (Severni tok) nije najduzi gasovod na svetu, najduzi je Yamal Europe pipeline, koji se proteze od Zapadnog Sibira do Nemacke, on celom duzinom ide kopnenim putem . Nord Stream je napravljen da preko Severnog mora zaobidje Belorusiju. Ovaj gasovod celim tokom ide preko mora, spaja direktno Rusiju i Nemacku.

(субота, 30. јун 2012, 09:48) - anonymous [нерегистровани]

eh

Taj deo sto je u ruskom drzavnom vlasnistvu, bas se pitam ko uzima te pare.

(субота, 30. јун 2012, 08:34) - anonymous [нерегистровани]

(:

Severni tok do Britanije, ali je Srbija do Tokija!