Читај ми!

Нова фабрика у Крагујевцу

"Фијат Аутомобили Србија" отвара нову фабрику возила у Крагујевцу. Нови модел аутомобила "фијат 500 Л" производиће се у фабрици површине милион и 400 хиљада квадрата.

Компанија "Фијат Аутомобили Србија" отвара у понедељак нову фабрику возила у Крагујевцу. Биће то највећи фабрички комплекс те врсте у Југоисточној Европи.

Компанија "Фијат Аутомобили Србија" основана је крајем 2008. године као заједничко привредно друштво у којем "Фијат" има 67, а Република Србија 33 одсто власништва.

Три и по године од потписивања уговора, нови модел аутомобила "фијат 500 л" производиће се само у Крагујевцу у новој фабрици површине милион и 400 хиљада квадрата.

Како је раније за РТС најавио директор "Фијат аутомобила Србија", серијска производња почиње крајем маја.

Генерални директор "Фијат аутомобила Србија" Антонио Ћезаре Ферара каже да је у фабрици све спремно за производњу новог модела.

"'Фијат 500 л' састоји се од око 5.000 делова и готово сви ће се производити у кооперантским фабрикама у Србији", рекао је генерални директор. У Фабрику у Крагујевцу уложено је више од милијарду евра. Инсталирана је најмодернија опрема која се први пут примењује у "Фијат групацији".

Координатор пројекта ФАС Небојша Здравковић рекао је да је фабрика пројектована да производи 300.000 аутомобила или више. Према његовим речима, на тој истој платформи могу да се производе два или више модела.

На производњи новог модела "фијат 500 л", биће ангажовано 2.400 радника. Они су прошли обуку у "Фијатовим" фабрикама у иностранству.

Зоран Марковић из Синдиката ФАС-а каже да очекују да ће радници имати много боље услове за рад, а очекују и веће зараде за све који тренутно раде у фабрици "Фијат аутомобили Србија".

Посла ће бити и код коопераната. Седам најважнијих "Фијатових" добављача, у својим фабрикама запослиће око 1.000 људи. За потребе нове фабрике урађена је и комплетна путна инфраструктура.

"Урадили смо свих шест улица у договору са 'Фијатом', у роковима, који су дефинисани. У изградњи су још три моста, који ће се завршити до првога маја", навео је градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

После готово шест деценија, Србија добија нову фабрику аутомобила. А од доласка "Фијата", грађани очекују много.

Са "Фијатом" је и почео развој ауто-индустрије у нашој земљи данас уместо популарног "фиће", "фијат 500 л", од чијег се извоза на европско и америчко тржиште, већ у наредној години, очекује приход од милијарду три стотине милиона евра.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара