Читај ми!

"Алстом" гради метро у Београду?

Француска компанија "Алстом транспорт" очекује да ће склопити уговор о изградњи метроа у Београду и да ће тим пројектом започети пословање на Балкану, рекла потпредседница компаније Паскал Грасе.

Потпредседница "Алстом транспорта" Паскал Грасе изјавила је да  француска компанија "Алстом транспорт" очекује да ће склопити уговор о изградњи метроа у Београду и да ће тим пројектом започети пословање на Балкану.

"Пројекат изградње београдског метроа је на почетку и тек предстоје разговори између наше компаније и Града Београда о могућем уговору", рекла је Грасе у интервјуу агенцији Бета.

Она је истакла да француска компанија која послује на свим континентима, планира да послује и у зони где до сада није била присутна, на Балкану, за шта је права прилика учешће у изградњи београдског метроа.

О пројекту метроа у Београду она је говорила у канцеларији у седишту" Алстом транспорта" у париском предграђу Сен-Уен у коме ради 5.000 људи.

Представници влада Србије и Француске и Града Београда потписали су 18. новембра у Београду Меморандум о намерама за градњу метроа у Београду, а такав документ су истог дана потписали и Град Београд и "Алстом транспорт".

Припреме студија за пројекат изградње београдског метроа, према речима потпредседнице за развој и стратегију "Алстом транспорта", рађене су 2007. и 2008. године, али је израда детаљније студије почела крајем септембра 2011. и ради је француска инжењерска фирма "Ежис", а финансијер је француска влада.

Улога "Ежиса" је, према њеним речима, да утврди потребе Београда и усклади их са техничком и индустријском изводљивошћу.

"Цео пројекат се процењује на око милијарду евра, али то је оквирна процена, а наш део требало би да буде 40 одсто, што је за "Алстом" значајна цифра", открила је Грасе.

Очекивања су, како је рекла, да Алстом, осим возова, обезбеди и сигнализацију, електрификацију и шине за београдски метро, а да у цео пројекат буду укључене и српске фирме. 

Грасе је рекла да ће почетак изградње метроа зависити од тога када ће бити постигнут договор између "Алстома" и Града Београда, односно потписан уговор о пројекту што ће, према њеним речима, бити материјализација стратешког партнерства две земље коју су 8. априла 2010. године уговорили председници Француске и Србије, Никола Саркози и Борис Тадић.

"Алстом транспорт" је присутан у више од 60 земаља и запошљава 27.000 људи. Између осталог, производи брзе и возове веома велике брзине (више од 300 километара на сат).

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 06. дец 2011, 09:56) - Mladen [нерегистровани]

Stanica Aerodrom N.T.

A gde je metro linija do aerodroma? Nemoj da budemo najveci slepci na svetu. Svaki evropski aerodorom koji iole vredi ima metro do centra grada!!!

(недеља, 04. дец 2011, 12:59) - anonymous [нерегистровани]

Bojane

sigurno si cuo za izrecicu: gde burgija nece tu para oce!sve se moze kad se parom mase....

(недеља, 04. дец 2011, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

hahhahahha

hahahhahahah da znas da si upravu:)))) hahahahhaha

(недеља, 04. дец 2011, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

Beogradski metro

Beogradski metro počeo se graditi 1980.!!! Tada je zakopana prva lopata, a Tito je još bio živ. Išao sam u osnovnu školu i svi smo se radovali. Valjda će mi unuci da se provozaju tim metroom.

(недеља, 04. дец 2011, 01:34) - Bojan [нерегистровани]

Kako bez javnog konkursa

Ne zelim da se bavim politikom i da dovodim u pitanje neupitnu potrebu Beograda za metrom, ali ne razumem, kako iko moze da sklapa ugovor od 1 milijarde evra bez javnog konkursa i de facto direktnim dogovorom zaobilazi zakone ove drzave.