Читај ми!

Прва победа Афроамериканца у Џорџији, демократе на корак од контроле над Сенатом

Демократска странка Џозефа Бајдена близу је преузимања контроле над Сенатом, пошто су стигли прелиминарни резултати изборне трке у Џорџији. Две недеље уочи Бајденове инаугурације, одржава се и заједничка седница оба дома Конгреса, који треба да потврде његову победу. Не предају се ни Трампове присталице, које протестују у центру Вашингтона.

Победом Рафаела Ворнока, демократе су дошле на корак до контроле Беле куће и оба дома Конгреса, чиме би Џозефу Бајдену значајно било олакшано да остварује своја предизборна обећања.

Ворнок је иначе први Афроамериканац који ће представљати Џорџију у Сенату и укупно 11. у америчкој историји.

"Обећавам да идем у Сенат да радим за грађане Џорџије без обзира за кога су гласали на изборима. Пред нама је избор - хоћемо ли наставити да се делимо, раздвајамо и непоштујемо једни друге, или ћемо волети своје суседе као што волимо себе", поручује Ворнок.

И у другој сенатској трци, кандидат демократа Џон Ософ има благу предност, а коначни резултати могу се очекивати касније вечерас.

Ософ поручује да би његова победа променила многе ствари не само за грађане Џорџије него све Американце.

"Ова кампања била је борба за здравље и послове и правду за све. Као сенатор, трудићу се да сваки грађанин добије најбољу здравстевену заштиту без обзира колико новца има, да улажемо у економски опоравак и обнову инфраструктуре", поручио је Ософ.

Трампове присталице се не предају

Истовремено, више хиљада присталица Доналда Трампа окупило се у Вашингтону у знак подршке одлазећем председнику.

У међувремену, оба дома Конгреса почеће у 20 сати по средњеевропском времену расправу о верификацији резултата изборног колегијума, на основу којих је Џозеф Бајден постао 46 председник САД.

Више од 100 конгресмана и 12 сенатора најавило је да ће оспорити изборне резулатате у шест савезних држава.

Расправа би могла да траје више од 13 сати али законодавци који подржавају председника немају довољан број гласова да промене резултате избора.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво