Читај ми!

САД – председник познат, а гласови се броје до 23. новембра

Џозеф Бајден обратио се америчкој јавности и позвао на јединство, док је Доналд Трамп поновио да не признаје резултате и најавио тужбе у чак десет савезних држава. Очекује се да до 23. новембра сви гласови буду пребројани.

У Џорџији је разлика између Џоа Бајдена и Доналда Трампа мања од 0,5 одсто и ићи ће се на аутоматско пребројавање свих гласова, а у другим државама све мора да буде завршено до 23. новембра, јавља наш репортер из Вашингтоан Ненад Зафировић.

Након тога се резултати шаљу у Конгресе савезних држава, који треба да их потврде и до 10. децембра изаберу своје електоре који ће се састати 14. децембра и изабрати новог председника САД. 

Џозеф Бајден, кога сада зову изабрани председник САД, обратио се америчкој јавности и позвао на међусобно помирење.

"Обећавам да ћу бити председник не који дели, већ који уједињује нацију. Неће више постојати црвене и плаве државе, већ само Сједињене државе. Разумем разочарање свих оних који су гласали за Доналда Трампа, али хајде да сад сви једни другима дамо шансу. Време је да престано да гледамо једни на друге као непријатеље", рекао је Бајден.

Доналд Трамп, не само да не признаје пораз, него је написао на Твитер налогу да је он победио са великом разликом.

Одустао је од уобичајене праксе да приватно позове председника који је добио изборе како би поразговарали о ситуацији у земљи.

Правни тим Доналда Трампа најављује да ће поднети тужбе у чак десет савезних држава.

"У понедељак ћемо поднети федералну тужбу како би се проверила законитост бројања гласова на председничким изборима. Позваћемо онолико сведока колико судије затраже, а имамо их довољно. Гласови послати поштом су главни извор преваре. Ниједан који је стигао није прегледан како је захтевано законом. Ако немате шта да кријете дозволићете проверу. Открићемо да ли је Џо Бајден победник или преварант", истакао је шеф Трамповог правног тима Руди Ђулијани.

Аналитичари процењују да би Доналд Трамп могао да добије Пенсилванију, али то неће променити исход с обзиром на то да Бајден има предност у Аризони и Невади, што му доноси 270 гласова.

Поједини чланови Трампове породице, попут његовог зета, препоручили су Трампу да честита Бајдену, али очигледно је да ћемо за то морати да сачекамо 14. децембар. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво