Читај ми!

Камала Харис – у свему прва

Камала Харис, након што је Џо Бајден проглашен победником избора, биће прва жена потпредседник САД. Њена популарност стално расте и због тога не чуди што ју је Бајден изабрао за кандидата за потпредседника САД, иако су имали оштре дебате током унутарпартијских избора. Како је и сама рекла, у свему је била прва, а њени наступи ретко кога остављају равнодушним.

Камала Дивај Харис

Датум рођења: 20. октобар 1964.

Место рођења: Оукленд, Калифорнија

Овако стоје ствари: за сваку позицију за коју сам се кандидовала била сам прва која је успела. Прва друге расе, прва жена. Прва жена друге расе. Сваки пут!, Камала Харис

Камала Харис потиче из образоване и добростојеће породице. Отац јој је јамајканског порекла и предавао је на Станфорду.

Њена мајка је ћерка индијског дипломате и била је истраживач малигних болести. Камалина млађа сестра Маја постала је заступник јавних политика.

Основне студије политичких наука и економије Камала је завршила на Универзитету Ховард 1986. године, а диплому права стиче 1989. на колеџу Хејстингс.

Радила је као заменик јавног тужиоца у Оукленду осам година. Била је познатао као веома строга, а репутацију је стекла бавећи се случајевима банди, трговине дрогом и сексуалног узнемиравања.

Напредовала је и постала окружни тужилац 2004. године. На место главног тужиоца у Калифорнији долази 2010. и постаје прва жена и прва Афроамериканка на тој позицији.

Опирање притисцима

И на том месту је задржала репутацију коју је имала, а многи истичу да се успешно опирала притисцима политике и медија.

Њена књига "Паметно са злочином" из 2009. године сматра се моделом за решавање проблема криминалаца-повратника.

Памти се њен говор из 2012. године на конвенцији Демократске партије, и то је веома позитивно утицало на њен рејтинг у целим Сједињеним Државама.

Од тада, често су је називали "звезда у успону" и кандидовали су је за место у Сенату. У том периоду удаје се за Дагласа Емхофа.

Почетком 2015. године, објављује кандидатуру за Сенат, а у кампањи се посебно залагала за реформе имиграције и правосуђа, заштиту репродуктивних права жена и повећање износа минималне зараде. Односи лаку победу на изборима 2016. године.

Тужитељски стил саслушања у Сенату

Постала је позната по тужитељском стилу саслушања сведока у Сенату, што су републиканци често критиковали.

Нарчито су позната питања која је постављала државном тужиоцу Џефу Сешонсу, који је сведочио пред Комитетом за обавештајне послове поводом оптужби за руско мешање у изборе 2016. године.

Мемоари Камале Харис "Истина које се држимо: америчко путовање" објављени су у јануару 2019. године.

Тада је објавила и да ће ући у трку за кандидатуру за председничке изборе. Од почетка је била међу главним фаворитима, а током дебата је размењивала оштре речи са Џозефом Бајденом.

Међутим, после почетних успеха, кампања наилази на бројне проблеме и она одустаје.

У међувремену је наставила да се залаже за реформу социјалне правде, нарочито после убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, које је покренуло протесте широм САД.

У августу се Џозеф Бајден одлучује за Камалу Харис као кандидата за потпредседника САД. Тада ју је назвао "неустрашивим борцем за малог човека".

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво