Читај ми!

Ко је Џо Џоргенсен, жена која је украла кључне гласове Трампу и Бајдену

Либертаријанска кандидаткиња Џо Џоргенсен узела је неке од кључних гласова у државама где се води најжешћа борба између Доналда Трампа и Џоа Бајдена, а изборе у САД назвала "позивом на узбуну".

У трци за Белу кућу не постоји такмац за треће место, али је Џо Џоргенсен успела да освоји више од 1.600.000 или готово 1,1 одсто националних гласова.

Професорка психологије на Универзитету Клемсон и кандидаткиња Либертаријанске странке пажњу је привукла када су стигли резултати за Винсконсин. Џо Џоргенсен је у тој држави освојила више од 34.000 гласова.

Победу је однео демократа Џо Бајден, а Доналд Трамп је остао "кратак" за 20.000 гласова. Многи верују да су ти гласови отишли управо Џо Џоргенсен.

"Трећи гласачи нису криви за губитак републиканаца – републиканци јесу. Требало би да буду љути на кандидате који нису испунили своја предизборна обећања", био је коментар Џоргенсенове.

И када је реч о државама где Доналд Трамп и Џо Бајден још воде "рововски" рат, Џоргенсенова има освојене гласове који су могли да превагну у корист неког од двојице кандидата.

У Џорџији је освојила више од 61.000 гласова а Џоу Бајдену недостаје 2.000 гласова. У Невади је освојила 11.600 гласова отприлике онолико колико је Трамп у заостатку за Бајденом.

У Пенсилванији има резултат за поштовање 76.135 освојена гласа а у овом тренутку Бајдену недостаје око 18.000 да стигне Трампа.

Без Аризоне многи верују да Трамп дефинитивно губи председничку трку а управо у тој држави Џоргенсенова је освојила нешто више од 42.000 гласова док је Трамп у заостатку за Бајденом око 45.000 гласова. 

Иако Џо Џоргенсен и либертаријанци слове за конзервативце, она не мисли да људи који гласају за њу припадају искључиво групи разочараних Трампових гласача. 

Џоргенсенова каже да су њене присталице долазиле са различитих страначких линија – међу њима и "освешћене демократе", које желе да се америчке трупе врате из прекоморских мисија, али и републиканци који су узнемирени што Трамп није успео да смањи дефицит државног буџета како је обећао током кампање 2016. године.

"Тесна трка главних странака на овим изборима требало би да буде знак за узбуну. Ако могу да натерам републиканце да почну да се понашају као републиканци и смањују дефицит. И ако успем да натерам демократе да постану странка мира, доводећи наше трупе кући, онда да, била бих веома задовољна", рекла је Џоргенсенова.

Како сама тврди, око 70 одсто волонтера њене кампање били су регистроване демократе или републиканци.

Џоргенсенова је најбоље резултате остварила у руралним државама на северозападу САД. На Аљасци и у Северној Дакоти освојила је 2,7 одсто а у Јужној Дакоти 2,6 одсто гласова.

У својој матичној држави Јужној Каролини није прошла, али како каже није баш обраћала пажњу на свој наступ тамо. Верује да не треба да меша свој приватни живот и професуру са политичким ангажманом, па тако каже да многи од њених студената нису ни знали да се кандидовала.

Ове године Џо Џоргенсен је Либертаријанску странку довела до њеног другог најбољег резултата откад се кандидује. Имајући у виду да је Америка дубоко подељено друштво, многи се питају има ли шансе да до 2024. нека друга странка постане више од треће странке у америчкој политици?

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво