Читај ми!

Америка бира: Трамп или Бајден, неодлучни одлучују

Грађани Сједињених Америчких Држава данас бирају председника. Кандидати за четворогодишњи мандат у Белој кући су актуелни председник и републиканац Доналд Трамп (74) и демократа, бивши потпредседник Џозеф Бајден (77). Избори, чији исход с нестрпљењем ишчекује цела планета, већ сада улазе у историју, јер је више од сто милиона Американаца искористило право да гласа раније, лично или поштом, што је око 50 одсто уписаних у бирачки списак.

Оволики одзив на раном гласању промена је без преседана, изазвана пре свега забринутошћу због ширења коронавируса и заинтересованошћу грађана за изборе.

Последњег дана кампање, Бајден је одржао говор у Пенсилванији и Охају, а председник Трамп одржао пет митинга у Висконсину, Мичигену, Северној Каролини и Пенсилванији.

Трамп је један од последњих скупова одржао на аеродрому у Кеноши у Висконсину, граду који су недавно потресли немири после полицијског рањавања Афроамериканца Џејкоба Блејка.

Иванка Трамп, ћерка актуелног председника, потврдила је да је кампања била напорна. 

"Нико није толико радио као мој тата, оставио је срце на терену", написала је на Твитер налогу.

Иако према најновијим анкетама Бајден води, треба имати у виду да 2016. скоро ниједно истраживање није најавило победу Доналда Трампа, као и чињеницу да је, због специфичности америчког изборног система, он победио већином у Електорском колеџу, иако је Хилари Клинтон освојила на изборима три милиона гласова бирача више.

Од пресудног значаја и овог пута биће државе које имају највећи број електора као и такозване "колебљиве" државе.

Председника и потпредседника Сједињених Америчких Држава не бирају грађани непосредно, него дајући свој глас заправо бирају електоре у матичној држави, који се потом изјашњавају о кандидатима.

Последњу годину Трамповог мандата, али и кампању током које се и он сам заразио ковидом 19, уместо уобичајених политичких и друштвених тема обележила је пандемија која је изазивала здравствену али и економску кризу и у којој је без посла остало више десетина милиона Американаца.

Уочи избора, САД бележе и по 100.000 новозаражених дневно. Оболело је више од девет милиона Американаца, а преминуло више од 230.000 људи, па ће по мишљењу многих ови избори бити својерсни референдум о управљању кризом у време пандемије.

Експерти кажу да је одлучивање победника ових избора посебно неизвесно због до сада незабележеног нивоа гласања поштом.

Због различитих закона у појединачним државама о томе када и како се броје гласови поштом, коначни резултати у тим државама би могли да буду познати неколико дана или недеља после избора.

Председник Трамп сумња да ће масовно гласање поштом довести до нетачног изборног резултата и више пута је одбио да се унапред обавеже на миран пренос власти у случају да изгуби. Бајден је пак рекао да ће прихватити изборне резултате, под условом да се гласови поштено преброје.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара