Читај ми!

Главаш не може на изборе

Уставни суд Хрватске саопштио да није могуће да Бранимир Главаш, који је осуђен за ратне злочине, буде носилац листе своје странке на предстојећим изборима.

Став Државне изборне комисије Хрватске (ДИП) према којем Бранимир Главаш, који је осуђен за ратне злочине, не може да буде кандидат, али може да буде носилац изборне листе на предстојећим парламентраним изборима, не осигурава заштиту основних вредности хрватске уставне државе, упозорио је Уставни суд Хрватске.

Одговорност за правне последице уставноправно неприхватљивих одлука сносе њихови доносиоци, оценио је суд.

Уставни суд оцењивао је одлуку Државне изборне комисије да Главаш може бити носилац листе "Хрватског Демократског савеза Славоније и Барање" (ХДССБ), али не и кандидат на парламентарним изборима 4. децембра. Према оцени Уставног суда Хрватске, тако нешто није
могуће.

У образложењу, Уставни суд је навео да су изборни поступци увек најважнији тест привржености истинској политичкој демократији која је утемељена у Уставу Републике Хрватске. "Реч је о интегрисаном систему за заштиту људског достојанства у којем кључну улогу имају демократија и владавина права", оценио је суд.

Суд је нагласио да логика изборног процеса мора бити истоветна тој уставној логици. "Она мора водити сва надлежна тела у проналажењу пута до појединачних решења у сваком конкретном случају", наводи суд.

Суд је оценио да је несумњиво да, са аспекта утицаја на бираче и целокупни изборни процес носилац листе има и правно и фактички јачу позицију од самих кандидата на дан избора, јер се имена кандидата, за разлику од имена носилаца листе, не појављују на гласачким листићима, преносе медији у Загребу.

Одговор на питање може ли Главаш на парламентарним изборима 4. децембра да буде носилац страначке листе или кандидат за посланика тражила је његова странка ХДССБ.

Главаш је осуђен на осам година затвора због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. у случајевима познатијим као "селотејп" и "гаража". Затворску казну служи у БиХ будући да је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у суседну државу чије држављанство такође има.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 13. нов 2011, 18:11) - Aspalathos [нерегистровани]

šteta

Baš šteta, njegov životopis bi mu garantovao sigurnu pobjedu!

(субота, 12. нов 2011, 21:33) - Klimt Bec [нерегистровани]

Ma kod Jadranke sve moze

Glavasu kao velikom Domoljub moze se pogledati kroz prste. Sto nebi nikog ni iznenadilo, naprotiv poznavajuci postupke g-dje Kosor!