Читај ми!

Главаш не може на изборе

Уставни суд Хрватске саопштио да није могуће да Бранимир Главаш, који је осуђен за ратне злочине, буде носилац листе своје странке на предстојећим изборима.

Став Државне изборне комисије Хрватске (ДИП) према којем Бранимир Главаш, који је осуђен за ратне злочине, не може да буде кандидат, али може да буде носилац изборне листе на предстојећим парламентраним изборима, не осигурава заштиту основних вредности хрватске уставне државе, упозорио је Уставни суд Хрватске.

Одговорност за правне последице уставноправно неприхватљивих одлука сносе њихови доносиоци, оценио је суд.

Уставни суд оцењивао је одлуку Државне изборне комисије да Главаш може бити носилац листе "Хрватског Демократског савеза Славоније и Барање" (ХДССБ), али не и кандидат на парламентарним изборима 4. децембра. Према оцени Уставног суда Хрватске, тако нешто није
могуће.

У образложењу, Уставни суд је навео да су изборни поступци увек најважнији тест привржености истинској политичкој демократији која је утемељена у Уставу Републике Хрватске. "Реч је о интегрисаном систему за заштиту људског достојанства у којем кључну улогу имају демократија и владавина права", оценио је суд.

Суд је нагласио да логика изборног процеса мора бити истоветна тој уставној логици. "Она мора водити сва надлежна тела у проналажењу пута до појединачних решења у сваком конкретном случају", наводи суд.

Суд је оценио да је несумњиво да, са аспекта утицаја на бираче и целокупни изборни процес носилац листе има и правно и фактички јачу позицију од самих кандидата на дан избора, јер се имена кандидата, за разлику од имена носилаца листе, не појављују на гласачким листићима, преносе медији у Загребу.

Одговор на питање може ли Главаш на парламентарним изборима 4. децембра да буде носилац страначке листе или кандидат за посланика тражила је његова странка ХДССБ.

Главаш је осуђен на осам година затвора због ратних злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. у случајевима познатијим као "селотејп" и "гаража". Затворску казну служи у БиХ будући да је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у суседну државу чије држављанство такође има.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво