Читај ми!

Резултати пописа у Црној Гори

Црногораца 44,9 одсто, Срба 28,77 процената. Српским језиком говори 43,88 одсто грађана, а црногорским 36,97 одсто. Различите реакције владајућих странака и опозиције на резултате пописа.

На попису становништва у Црној Гори, одржаном у априлу, 44,9 одсто грађана изјаснило као Црногорци, а 28,77 одсто као Срби. Према подацима црногорског Завода за статистику, 43,88 одсто грађана изјаснило се да говори српским језиком, а црногорским 36,97 одсто.

Према прелиминарним подацима пописа, у Црној Гори живи 625.266 становника. То је за око пет хиљада становника више у односу на попис из 2003. године, када је у Црној Гори било око 620,100 становника, саопштио је Завод.

На конференцији за новинаре Завода за статистику саопштено је да у Црној Гори живи 4,91 одсто Албанаца, 8,65 одсто Бошњака, 3,31 одсто Муслимана, 0,92 одсто Хрвата и 1,01 одсто Рома. О националној припадности није се изјаснило 4,87 одсто становника.

Албанским језиком говори 5,27 одсто грађана, бошњачким 5,33 одсто, српско-хрватским 2,63 и хрватским језиком говори 0,45 одсто.

У Црној Гори, према првим резултатима пописа спроведеног од 1. до 15. априла, има више од 194.700 домаћинстава и око 316.000 станова. Највећи број становника има Подгорица, више од 187.000, што представља 30 одсто становништва Црне Горе.

У односу на попис из 2003. године, у главном граду Црне Горе живи око 50.000 становника више, саопштио је црногорски Завод за статистику.

У Подгорици живи више од 57 одсто Црногораца, док је Срба нешто преко 23 одсто. Црногорци су већинско становништво у 12 од 21 општине у Црној Гори. Поред Цетиња, Подгорице, Никшића и Даниловграда, то су још општине Колашин, Мојковац, Шавник, Жабљак, Котор, Будва, Бар и Тиват.

Срби су већинско становништво у Плужинама, где их има више од 65 одсто, затим, у Андријевици - преко 61 одсто, у Пљевљима око 57 одсто, Херцег Новом близу 49 одсто, Беранама око 43 одсто и у Бијелом Пољу - око 36 одсто.

Према попису 2003. године, у Црној Гори било је 620.145 становника. Црнoгораца је било 43,16 одсто, Срба 31,99, Бошњака 7,77, Албанаца 5,03, Муслимана 3,97, Хрвата 1,1, а Рома 0,42 одсто.

Реакције на резултате пописа

Резултати пописа становништва показују да јача "грађанска Црна Гора", оценио је председник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић. Коментаришћи повећање броја Црногораца, на близу 45 одсто, Кривокапић је рекао да то значи да су Црногорци "темељни народ који је створио државу".

Повећање броја грађана који говоре црногорски језик, за око 14 одсто, и смањење број оних који говоре српским, за више од 20 одсто, у односу на попис из 2003. године, Кривокапић је оценио као доказ да се Црна Гора "не може правити без Црногораца".

Премијер Црне Горе Игор Лукшић оценио је да попис потврђује да је Црна Гора мултиетничко, мултикултурално друштво, што је њена вредност и богатство.

Функционер Социјалистичке народне партије Вуксан Симоновић сматра да је "тешко коментарисати" резултате пописа о националној припадности, пошто их нису утврдиле општинске пописне комисије и пошто политичким странкама није било омогућило да у томе учествују.

Симоновић је поручио да је "потпуно јасно" да српским језиком и даље говори највећи број грађана Црне Горе и да ће то утицати на његово "реално позиционирање, као најдоминантнијег језика у Црној Гори".

Опозициони Покрет за промене оценио је да резултати пописа о национаној припадности, вери и језику "реална слика идентитета" у Црној Гори. Према оцени ПзП-а, питања идентитета ће имати све мањи утицај у Црној Гори.

Опозициона Нова српска демократија не прихвата резултате пописа. Председник НСД Андрија Мандић је рекао да је у Подгорици, Никшићу, Беранама, Пљевљима и Херцег Новом почињена "крађа" резултата пописа о националности и језику "на нивоу од пет до шест процената".

Најновији резултати пописа становништва показују да је неопходан договор између две најбројније националне заједнице, Црногораца и Срба, ради будућности државе и свих грађана који у њој живе, саопштио је Српски национални савет у Црној Гори.

Председник Савета Момчило Вуксановић је поручио резултати пописа сведоче о условима у којима је у последњих 15 година живео српски народ, односно о асимилацији Срба као тренду у Црној Гори.

"Подаци државног Завода за статистику се поклапају са претњама које су у Скупштини саопштавали најутицајнији лидери и функционери владајуће коалиције када су обећавали да ће смањити број Срба на следећем попису", навео је Вуксановић.

Бошњачки савет је са резервом прихватио резултате пописа, јер "не одражавају реалну слику националне структуре у Црној Гори". Из БС-а су поручили да се не сумња у валидност података, али су указали на амбијент у којем је реализован попис и његову методологију, која се разликовала од Закона о попису, тако да су непописане остале особе које тренутно нису у Црној Гори или су у дијаспори.

број коментара 68 Пошаљи коментар
(уторак, 18. дец 2012, 21:02) - NS [нерегистровани]

Moralni Ljudi

Kakav moral obraz ko djon do juce govore srpskim 60% crnogoraca a sad od jednom ti isti ljudi govore nekim drugim jezikom... Nista mi nije jasno samo od sramote nebi se ni javljao kakav narod Strasno,,,

(уторак, 19. јул 2011, 13:56) - Mladen [нерегистровани]

Ramzes III

Fala Bogu, mozes da se osecas i kao Egipcanin ako oces, nas u Srbiji to ne zanima uopse

(среда, 13. јул 2011, 10:34) - Goran [нерегистровани]

Jedan jezik - Paprika

To je jedan jezik i nema niko pravo na taj jezik ni hrvati ni srbi.
Ja bih da mu damo ime paprika.
Hrvai Srbi i Crnogorci pricaju istim jezikom-
paprikom.

(среда, 13. јул 2011, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se jedno??

A gde su Rusi? Kupise pola Crne Gore, kada podjes u Boku, Budvu i okolinu samo se cuje Ruski jezik. A u popisu ih nepostoji??? Dobro , mozda nisu drzavljani ali imaju sve kao da jesu i tu zive veci deo zivota. Upisite i njih.

(среда, 13. јул 2011, 07:37) - anonymous [нерегистровани]

Jezik

Neka se svako izjasnjava kako zeli, to je sasvim normalno i nije samo specificno za ovo podrucje. Cuo sam za Njemce koji sebe, recimo, smatraju Bavarcima, ali ovo sa jezikom je farsa - generalno u cijeloj srednjoj Jugoslaviji. To je jedan jezik i treba mu dati jedinstveno ime - kakvo god, ali jedinstveno ime. Nema mi nista zamornije nego kad me stranci pitaju, "razumijem li ja hrvatski?"

(среда, 13. јул 2011, 03:51) - anonymous [нерегистровани]

ajde izbrisite mi komentar slobodno

mogu da se kladim da je zapad ovde umesao nos, kako to zakljucujem? Pa zadnjih godina crnogorci kao da se odvajaju od nas i ne zele da imaju nista zajednicko, kao i priznanje kosova, to je jasan dokaz upletenosti
i nemojte opet da objavite komentar, bice smak sveta

(среда, 13. јул 2011, 02:37) - anonymous [нерегистровани]

шта је чудно?

Албански није матернји само Албанцима.
Схвати да постоје 2 врсте људи, као и држава. У конкретном случају у питању је однос према Албанцима. Паметни који уче на туђим грешкама (нпр. држава Црна Гора) и нас блесавих који нисмо способни ништа научити ни из сопствених (цео списак Србија, Македонија, Грчка).

(среда, 13. јул 2011, 02:16) - Anto [нерегистровани]

rep

Osjecam da je tvoja namjera dobra a to i jes najvaznije, treba zivjet u mir i u najboljim mogucim odnosima. Vijek i po jedne bjesomucne kampanje i plagijata je sigurno ostavilo dubok trag. Danas je vrijeme ispravke tih zabluda i to se polako desava sto nikako ne znaci da prijateljske i rodbinske veze izmedju dva naroda treba da trpe zbog toga. Ako sam crnogorac ko moze da mi kaze da nisam i odakle mu pravo. To mora da bude osnova za bilo koli dijalog.
Anto nije iskljucivo hrvatsko ime vec i crnogorsko :)

(среда, 13. јул 2011, 02:14) - anonymous [нерегистровани]

re:Ватикан

Isto tako ni mnogi delovi Srbije nikada nisu bili srpski, kao npr. Vojvodina ili cak Beograd. Znaci, zivi u sadasnjosti. A stara Hercegovina nikada nije postojala kao drzava, to je vise podela koju su nametnule stare velike sile, pre svega Turska i Austrija.

(среда, 13. јул 2011, 01:31) - sanja [нерегистровани]

CG manjina

Pa znaci da je CG manje nego ostalih.Kako su se presli pa buducnost je vec jasna.Slicno ko sa Kosovom.Prakticno su CG manjina