У Бугарској почели протести опозиције

Бугарска опозиција почела је протест "неограниченог трајања" са захтевом за превремене изборе наредне јесени, јер владу сматра одговорном за неуспех у борби против корупције, због чега је земљи ускраћена помоћ из ЕУ од 500 милиона евра.

Та средства су требало да се користе, пре свега, за развој сеоских средина и кључних инфраструктурних објеката у Бугарској, чланице Уније од јануара претходне године.

Taквој врсти казне ЕУ је прибегла први пут у својој историји.

 

Ултранационалистичка странка Атака, која предводи протесте, поставила је шаторе у центру Софије, у троуглу између зграда председништва, савета министара и парламента, показујући тиме да ће бити упорна у жељи да руши владу.

"Извештај ЕУ (којим је Бугарској укинута помоћ) је знак да је земља у кризи", изјавио је један од челника Атаке, која у парламенту са 240 посланика има 21 члана.

Тој странци су се придружили у "Зелени", који немају представнике у националној скупштини, али такође сматрају да влада Сергеја Станишева, коју предводе социјалисти, треба да оде.

У парламенту јуче није било најављеног гласања о поверењу влади, што је шести такав захтев откако је формиран кабинет Станишева (августа 2005. године).

У нацрту извештаја Европске уније о стању у Бугарској било је чак навода да је влада Станишева била повезана с личностима из сфере организованог криминала, али та формулација није нашла место у коначном документу, на основу којег је донета одлука о "замрзавању пара".

Станишев је тај потез назвао "обесхрабрујућим за наставак реформи", најавивши да ће Бугарска губитак надокнадити из властитог буџетског суфицита.

Његова коалиција социјалиста, либералне НМС и МРФ, у којој етнички доминирају Турци, већ је, наводно, постигла такав договор надокнађивања.

Опозиција, међутим, прети да се случај неће "тако лако" окончати и најављује да ће истрајати на одговорности актуелне власти која је, по њима, крива што је лошим радом оставила државу без значајне финансијске помоћи.

Повезане вести:

Бугарска влада доноси акциони план за борбу против корупције

ЕУ ускратила помоћ Бугарској због корупције

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи