Скупштина Црне Горе без расправе усвојила 35 закона

Посланици црногорске скупштине усвојили су данас без расправе и присуства опозиције 36 предлога закона, међу којима и ребаланс буџета, закон о финансирању политичких партија, електронским комуникацијама, дувану и унутрашњој трговини.

Начелна расправа о 35 закона закључена је прошле седмице без расправе, а посланици владајућих партија су данас после вишечасовног кашњења почетка седнице гласали за те законе, без присуства опозиционих партија које бојкотују рад скупштине због одлуке Радио-Телевизије Црне Горе да укине директне телевизијске преносе скупштинских заседања.

Разлог вишечасовног кашњења почетка седнице су седнице скупштинских одбора на којима су разматрани поједини законски предлози.

Ребалансом буџета државна каса је увећана за око 130 милиона евра, а тај новац ће бити потрошен за обештећење пензионера, повећање плата у судству, пројекте из области информатичког друштва и издатке због повећања капиталног буџета.

Без расправе је усвојен и Предлог закона о финансирању политичких партија, који између осталог предвиђа да партије које прикупе више приватног новца за изборну кампању добију и више новца из буџета.

Овакво решење критиковао је део опозиције и невладиног сектора и они сматрају да је реч о "неуобичајеном" критеријуму расподеле новца партијама, "јер се износи не деле према освојеним гласовима и мандатима".

Према раније саопштеним оценама дела јавности и међународе невладине организације "Article 19", споран је и усвојени Закон о електронским комуникацијама, којим се, по оценама критичара, централизује та област, а тело које се њиме формира нема карактеристике независног регулатора.

Законом је предвиђено формирање Агенције за електронске комуникације и поштанску делатност, чије чланове савета, на предлог министарства, именује влада.

Новим Законом о облигационим односима регулисани су и односи који нису били предмет старог законског акта, попут уговора о поклону, закупу стана и пословног простора, уговора о ортаклуку, уступању и расподели имовине.

Наставак рада Скупштине предвиђен је за четвртак у 11 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи