Срби направили патку од ајкуле

Измишљена вест о пијаном српском туристи који је из нехата убио ајкулу у Шарм ел Шеику обишла свет, а већина медија прогутала је мамац и објавила причу на ударним местима.

Текст Србин убио ајкулу убицу у Шарм ел Шеику, објављен 10. децембра на српском порталу Њуз нет, бацио је у засенак и америчке дипломатске депеше из Београда на Викиликсу, бар по броју цитата у светским медијима. На причу су насели многи, па је, рецимо, позната руска станица НТВ тој вести дала крајње озбиљан третман.

Комсомолска правда је, прекјуче, отишла најдаље, дајући објашњење које се базира на законима физике.

На графици се објашњава како је пијани Србин масе 80 килограма, при слободном паду и убрзању, приближне вредности убрзања силе земљине теже 10 метара по секунди на квадрат, произвео силу од 800 њутна при паду на ајкулу (F=mxa).

"Комсомолци" су, чак, консултовали стручњаке руске Лабораторије за биоресурсе и Сверуски институт за рибарство и океанографију.

На крају су закључили да ајкула, ипак, није страдала од последица физичког ударца пијаног Србина - него од срчаног удара!

Потом су испитали и како ствари стоје са египаском страном приче и открили истину - да је српски портал светској јавности честитао 1. април пар месеци пре рока, што би рекао један овдашњи министар. 

Тој измишљотини, иначе, поверовали су многи светски медији, осим домаћих, па је причу пренео и Њујорк пост, као и скоро сви регионални медији.

За разлику од штампаних медија који су причу одмах послали у штампарију (скопска Вечер) и ТВ станица, онлајн издањима било је нешто лакше, па су у апдејтовањима признали како су "погинули".

"Ова је прича о пијаном Србину који спасава туризам Египта скоком на морског пса била толико занимљива да је, признајемо, и 'Јутарњи' пао на фору", објавио је загребачки Јутарњи лист.

РТС је причу о новинарској патки пренео 12. децембра, под насловом Да ми је бити пијани Србин! 

Како је ајкула постала патка! 

Сажетак приче Њуз нета, гласи:

Српски туриста је био под утицајем алкохола и скочио је са стене у море и баш право на морског пса, усмртивши га на лицу места.

Иако је турист из Србије сасвим случајно савладао опасну животињу, министарство туризма му захваљује у име целе земље и свих туриста који се тренутно налазе у Египту, што нас је спасао те напасти. Спасао нам је и туристичку сезону - јавља министарство.

Египатска обалска стража, читаве недеље, неуспешно је покушавала да ухвати морског пса, но на крају, главе му је дошао српски турист који је, после бурног провода, скочио у море. Према доступним информацијама, туристa се налази у болници, где се опоравља од претеране конзумације алкохола.

Пријатељи 'јунака', Драгана Стевића, причају како су до ивице стена дошли да би се фотографисали. Тада је, без икаквог повода, Стевић скочио у море. Када је изронио, почео је викати пријатељима да је ударио у нешто тврдо и да је угануо глежањ.

У знак захвалности, незванично се сазнаје, египатска влада ће Драгану и његовом пријатељу поклонити ваучер за бесплатно летовање у Шарм ел Шеику, следећих десет година, а добиће звезде са својим именима у Улици српско-египатског пријатељства.

Морски пас биће препариран и поклоњен природњачком музеју, писао је Њуз нет.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи