Незапамћене поплаве у Републици Српској

Огромне штете које тек чекају коначну процену, помоћ становништву од 2,5 милиона конвертибилних марака и ситуација која се поравља, основни су закључци Републичког штаба Цивилне заштите Републике Српске, који се састао после јучерашњих поплава.

Републички штаб Цивилне заштите на ванредној седници у Бањалуци констатовао је да се ситуација у поплављеним подручијима Републике Српске смирује и да се вода повлачи у одводне канале и корита, а да је причињена штета велика.

Седницом Штаба је преседавао премијер РС Милорад Додик, а у њеном раду учествовао је и председник РС Рајко Кузмановић.

Говорећи о поплавама, које су јуче захватиле западне делове РС, Додик је рекао да до сада, у оваквом обиму, није забележена ова врста елементарне непогоде.

"Штаб је утврдио да је стање угрожености било најкритичније јуче и да се ситуација смирује. Очекујемо да ће се ситуација битно стабилизовати до викенда", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је казао да је влада интервенисала са 2,5 милиона конвертибилних марака помоћи угроженим подручјима, додајући да је у овом тренутку потребно обезбедити 1.200 пакета хране и воде, више од 4.000 ћебади, 1.000 канистера за воду и 300 кревета за смештај људи који су морали да буду евакуисани због поплава.

"Током ноћи највећи степен угрожености задржао се на подручју Модриче, као и Бијељине у насељу Јања, где је дошло до додатног угрожавања становништва на том простору", рекао је Додик.

Он је потврдио да је саобраћај на путним правцима Бијељина - Зворник, Бијељина - Брчко, Дервента - Прњавор и Модрича - Добој делимично обустављен.

Истиче да је јуче река Врбања била највиша до сада и да су падавине узроковале огромне штете на привредним објектима и пољопривреди.

Штете у пољопривреди су, казао је премијер, огромне и биће могуће утврдити их наредних дана, када се стабилузује стање да на терену и изађу стручне екипе за процену штета.

Штаб је задужио све надлежне институције, републичке робне резерве да се ангажују, заједно са Црвеним крстом, како би се утврдили оперативни планови помоћи у оквиру Дирекције за робне резерве и Дирекције за путеве РС.

"Констатовали смо да није било угрожавања јавног реда и мира нити страдалих у елементарним непогодама, те да је био висок степен солидарности угроженог и неугроженог становништва, као и ефикасан ниво рада локалних структура власти и штабова цивилне заштите", рекао је Додик.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи