Собрање без опозиције

Посланици најснажније македонске опозиционе партије Социјал-демократског савеза донели су данас одлуку да не учествују у раду парламента, после хапшења високог функционера те странке и највероватнијег будућег лидера Зорана Зајева.

"Хтели сте апсолутну власт, сада сте је и добили," рекла је донедавна председница СДСМ Радмила Шекеринска у Собрању, након чега је свих 27 посланика те странке напустило парламент.

Пре СДСМ, додуше из другојачијих побуда, Собрање је напустила и опозициона странка македонских Албанаца, Демократска партија Албанаца, незадовољна што је владајућа коалиција евроатлантске интеграције претпоставила интересима те националне групе, укључујући признавање независности Косова, употребу албанског језика и заставе, те социјално збрињавање некадашњих побуњеника.

"Влада злоупотребљава власт како би се обрачунала са политичким противницима," упозорио је македонски председник Бранко Црвенковски.

"Подржавам борбу против корупције али не на овакав начин," рекао је Црвенковски, наглашавајући да је полиција на непрофесионалан начин покушала да дискредитује опозицију хапсећи њене челнике "врхунском кореографијом изведеном пред телевизијским камерама."

Реакција првог човека Македоније и СДСМ уследила је након што је македонска полиција, рано јутрос, због "злоупотребе службеног положаја" ухапсила потпредседника те странке Зајева и још четири особе. Пети осумњичени се налази у бекству.

Зајев, који важи за најпопуларнијег званичника СДСМ, градоначелник је Струмице, где је јутрос и ухапшен.

Полиција је, у међувремену, саопштила да су градоначелник Струмице и још пет локалних функционера и власника приватних предузећа осумњичени за "кривична дела из области организованог криминала и корупције", односно сумњивим тендерима прибавили "личну корист од 7,8 милиона евра."

Радмила Шекеринска поднела је оставку на место председнице СДСМ након неуспеха те странке на парламентарним изборима одржаним 1. јуна.

Јаз између владајуће ВМРО-ДПМНЕ, јуче је додатно продубио Црвенковски, најављујући да се због неслагања са политиком владе Николе Груевског, након истека мандата наредне године, неће поново кандидовати за првог човека Македоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи