Нови симболи Републике Српске

Република Српска после петнаестомесечне расправе коначно је добила нову химну, заставу и грб. За нову химну усвојена је композиција “Моја република” аутора Младена Матовића, а нови грб је идејно решење београдског инжењера Ненада Кошанина. Бошњаци против.

После бурне расправе посланика Народна скупштина Републике Српске синоћ је усвојила предлоге за нову заставу, грб и химну Републике Српске.

Усвајање Закона о допуни Уставног закона подржало је 49 народних посланика владајуће коалиције, против је било 8 посланика из СДА, Странке за БИХ и СДП-а БИХ, а 16 посланика СДС-а и радикала из РС било је уздржано.

Док су представници опозиционих партија негодовали због тога што су одлуком Уставног суда БИХ пре две године укинути стари грб и химна, Бошњаци су већ најавили да ће ставити вето на усвојене нове симболе и покренути питање заштите националног интереса бошњачког народа.

Нова химна Републике Српске постала је композиција "Моја домовина", а новим грбом доминира црвени штит са сребрним двоглавним орлом у полету и са по једним златним крином са обе стране орловог репа.

На грудима орла је други црвени штит, а на њему сребрни крст између четири мања крста.

Држачи грба са орлом су два пропета црвена лава, од којих је десни крунисан затвореном златном краљевском круном са пет полуаркуса, а леви отвореном краљевском круном са три љиљана у венцу.

Председник Парламента РС и Комисије за симболе Игор Радојичић рекао је у завршној речи да је за идентитет Републике Српске важно и добро да има препознатљиве симболе - "Химна и грб у себи садрже елементе историјског наслеђа ових простора и у складу су са интересима сва три народа."

У обраћању посланицима рекао је да химна "Моја република" текстом слави РС као што свака оваква песма треба да слави оног коме је посвећена.

 

Бошњачки представници, међутим, указали су на за њих неприхватљиве речи у тексту химне, као што је део - "Сви се сад помолимо, другу земљу ми немамо" - што имплицира да је Република Српска држава а не један ентитет у БИХ. Посланик Странке за БИХ Шабан Сивић упутио је бројне примедбе на усвојена решења сматрајући да су она дискриминирајућа за Бошњаке и да се тај народ ни у једном елементу грба не може препознати.

 

Сивић је нагласио да је сам текст химне могао минимално бити измењен како би одговарао свим народима који живе у Републици Српској, али да тај предлог није прихваћен од стране српских представника.

Влада РС сматра да предложена решења не вређају национални интерес ниједног од конститутивних народа и да је лав као симбол одувек присутан у обележјима великашких породица са ових простора.

Игор Радојичић нагласио је да има довољно елемената и у грбу и у химни да се сви у њима препознају, а да нема дилеме да ће прихватање ових симбола ићи тешко и споро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи