Читај ми!

Држављани Хрватске ухапшени у Замбији под оптужбом за трговину децом изјаснили се да нису криви

Осморо држављана Хрватске који су почетком децембра ухапшени у Замбији под оптужбом за трговину децом из Конга доведени су на прво судско рочиште. Сви су разумели оптужницу и изјаснили се да се не осећају кривима.

На почетку рочишта је одређена пауза како би се омогућило да им се оптужница прочита на енглеском језику, пише Вечерњи лист.

Оптужницом се терете за кривично дело покушај трговине људима, односно децом.

Сви су разумели оптужницу и изјаснили да се не осећају кривима.

На крају рочишта адвокат је тражио пуштање уз кауцију, о чему ће се одлучивати у четвртак.

Хрватски држављани су у петак, 6. јануара, први пут испитани пред судом, а расправа у предмету је одложена за данас, након што је уложена жалба о којој треба да одлучи судија Високог суда Мусонда, саопштила је Замбијска канцеларија за миграције.

Четири хрватска пара ухапшена су 7. децембра на аеродрому Симон Мванса Капвепве док су с четворо деце старости од једне до три године покушавали да напусте земљу.

Конго 10 година странцима брани усвајање, али, како преноси Индекс, судови у Конгу према неким информацијама, ипак, доносе одлуке према којима се деца усвајају у иностранству.

Портал Индекс наводи и да још није јасно какви су документи добијени у Конгу и јесу ли веродостојни, али зна се да су деца имала исправне хрватске документе.

Зна се и да су деца хрватско држављанство добила на основу одлуке хрватских судова у Златару и Вараждину. Ти судови су, по свему судећи, наводи портал Индекс, одлуке донели на основу докумената из Конга о којима се засад не зна готово ништа, осим да их замбијске власти сматрају лажиранима. 

Јуче се, додаје Индекс, појавила и информација да је управник дома у ДР Конгу, из кoг су дошла сва деца, у бегу.

Нема потврде да је управо он био тај који је превео децу из Конга у Замбију, али је потврђено да није доступан тамошњој полицији и правосуђу, објавио је Јутарњи лист који наводи и да бег кључне особе конгоанског дома додатно отежава позицију ухапшеним држављанима Хрватске.

Децу коју су хтели да усвоје преузеле су замбијске службе социјалне помоћи и не дају ни представницима хрватске амбасаде да их посете, иако су формално деца хрватски држављани, што замбијске власти не признају, будући да од хапшења напомињу да је документација о усвајању вероватно лажирана.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво