Читај ми!

Хрватска од 1. јануара улази у Шенген, улазак Бугарске и Румуније одложен

Министри унутрашњих послова држава чланица ЕУ и шенгенског простора одлучили су у Бриселу да Хрватска од 1. јануара 2023. постане пуноправна чланица Шенгена, док је пријем Бугарске и Румуније одложен.

Начелник за границе хрватског МУП-а Зоран Ничено најавио је да ће се 1. јануара уклонити рампе на границама са Словенијом и Мађарском и саобраћај че се кретати неометано.

Тако ће се, додаје, саобраћати и у железничком, као и у поморском саобраћају према Италији.

Вит Ракушан, министар за унутрашње послове Чешке која председава ЕУ, честитао је Хрватској улазак у Шенген зону од 1. јануара следеће године.

"Честитамо Хрватској, новој чланици Шенгена. После дуго времена, данас можемо да кажемо да је Шенген проширена. Хрватска је све урадила потребно за то. Ово је добро и позитивно за све грађане ЕУ", изјавио је Ракушан.

Навео је да су Румунија и Бугарска спремне такође да уђу у зону слободног кретања. "Захваљујем им се за њихов рад последњих година и месеци и убеђен сам да ће ускоро доћи њихово време", нагласио је Ракушан и најавио да ће Шведска, следећа земља председавајућа ЕУ, радити на томе.

Аустријски амбасадор је јуче, на састанку амбасадора ЕУ, рекао да се противи придруживању Румуније и Бугарске. Осим Аустрије, и Холандија се није сагласила са уласком Бугарске и Румуније у Шенген зону.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво