Читај ми!

Немачки председник Штајнмaјер у Скопљу: Западни Балкан није заборављен

Посета немачког председника Франка-Валтера Штајнмајера региону почела је доласком у Скопље, а други део посете резервисан је за Тирану. Немачки председник ће путовање у две земље, Северну Македонију и Албанију, искористити - како је рекао - да пошаље поруку читавом региону.

Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер допутовао је 29. новембра у Скопље, где га је на аеродрому дочекао потпредседник владе задужен за европске послове Бојан Маричић.

Франк-Валтер Штајнмајер је у првој званичној посети Северној Македонији, четири месеца од почетка приступних преговора Северне Македоније с Бриселом. Ова посета се тумачи као наставак подршке коју Северна Македонија има за приступање Унији, али и сигнал Немачке о интеграцији региона у ЕУ. 

"Имаћемо довољно времена да отворимо важне теме за регион, за унапређење међусобне сарадње и за изазове с којима се суочава цела Европа", написао је Маричић на свом Фејсбук профилу.

Штајнмајер ће се током посете састати с председником Северне Македоније Стевом Пендаровским и премијером Димитром Ковачевским, а обратиће се и парламенту.

Други део посете региону резервисан је, овога пута, за посету Албанији. 

Нешто пре посете региону, немачки председник Штајнмајер је у интервјуу за Дојче веле на питање хоће ли рат у Украјини убрзати интеграцију Западног Балкана у ЕУ, одговорио да разуме понеко нестрпљење, али да Западни Балкан "ни у ком случају није заборављен".

"Путовање у две земље, Северну Македонију и Албанију служи и као порука читавом региону. Ако се одговарајући напреци постигну унутар држава, онда ће и пут у правцу чланства у Европској унији постати прегледнији", рекао је Штајнмајер у поменутом интервјуу за DW.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво