Читај ми!

Орбан: У Мађарску стигло више од милион украјинских избеглица

Мађарска се налази у специфичној ситуацији јер је под мигрантским притиском из два правца, написао је на свом Фејсбук профилу, мађарски премијер Виктор Орбан.

Виктор Орбан је навео да је ове године у Мађарску стигло више од милион украјинских избеглица.

"Већина њих је отишла даље, али смо морали да их примимо и збринемо. С друге стране, зауставили смо више од 250.000 покушаја илегалног преласка границе на јужним границама", саопштио је мађарски премијер након скупа лидера држава Вишеградске четворке - Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска у словачким Кошицама. 

Орбан је написао да је за заштиту граница Мађарска потрошила од милијарду и по евра, а да је су из Брисела само стизали напади на заштитну ограду. 

"Слажем се са колегом Матеушом Моравјецким да ће се миграциони притисак из Украјине у наредном периоду повећавати јер се очекује дуготрајан рат. Фер је захтев од стране В4 да Европска унија такође преузме део овог терета", истакао је Орбан. 

Мађарски премијер очекује да ће у наредном периоду порасти и миграциони притисак са југа. 

"Зато сам обавестио колеге из В4 да смо заједно са Србијом и Аустријом закључили споразум, чија је сврха да помажемо једни другима у заштити граница", наглашава председник Владе Мађарске. 

Орбан тврди да се српско-мађарска граница се не може бранити више него што се брани сада.  По њему је потребно померити линију одбране од илегалних миграната јужније, до северномакедонско-српске границе.

Замолио ке колеге из В4 да размотре да ли могу да допринесу сарадњи наших земаља у заштити границе.

"Добио сам позитиван одговор, па ћу на следећем тројном састанку у Бечу предложити српском председнику и аустријском канцелару да прихватимо понуде Чешке, Словачке и Пољске", навео је мађарски премијер у објави на свом Фејсбук профилу. 

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво