Читај ми!

Абазовић: Иза сваког национализма у Црној Гори стоји корупција

Премијер црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић рекао је у интервјуу за "Слободну Далмацију" да је његова влада пала због борбе против корупције, али и да иза сваког национализма у Црној Гори стоји управо – корупција.

Уверен је Дритан Абазовић да је, за две године, иако су пале већ две владе, постигнут важан циљ. Црна Гора није више униполарна него мултиполарна држава где су сви субјекти важни: од сваког грађанина, преко најмање странке до великих субјеката.

"Нема више превласт ниједна странка, него се сви морамо договарати и проналазити решења без обзира на политичке разлике. Десница која је заговарала поделе слаби, а ми се боримо за карактер наше државе. Боримо се хоће ли Црна Гора бити европска, еколошка, толерантна, напредна или подељена с антагонизмима, атавизмима, криминалом и корупцијом. Ја мислим да смо на добром путу да изградимо пут којим Црна Гора више не би била заробљена држава, а за демократију мање је битно која странка ће имати мањину или већину, ако тако уистину својим гласом одлуче њени грађани", рекaо је Абазовић.

Поручује да данас грађани Црне Горе схватају да њихов глас који некоме дају и те како вреди и да он обавезује оне који су га добили, као и да више нема привилегованих и заштићених као што их је било пуних тридесет година.

"Ударили смо хоботницу у главу и не сечемо јој само кракове"

О борби против криминала и корупције још је рекао да га многи питају зашто није ухапшен председник државе и лидер ДПС-а Мило Ђукановић.

"Ја с ове позиције премијера морам бити озбиљан и препустити онима који су за то задужени да свој посао раде на основу добијених чињеница и података, а не на основу прича", нагласио је црногорски премијер.

И овог пута је поновио да је кључ пада његове владе у августу борба против шверца цигарета.

У тој борби, истакао је, било је кључно да се донесе Закон о државном тужилаштву, што су и успели.

"Многи високи функционери Управе полиције или Агенције за националну сигурност су ухапшени, ухапшена је и Весна Меденица, бивша председница Врховног суда Црне Горе, која је донедавно била у затвору, у затвору се сада налази донедавни председник Привредног суда Блажо Јовановић и многи други. Они су били изван закона, а сами су били закон. Ударили смо хоботницу у главу и не сечемо јој само кракове, те на томе морамо устрајати, независно ко био на власти", рекао је Абазовић за Слободну Далмацију.

"Народ се не може варати годинама"

Нагласио је да су Мило Ђукановић и његов ДПС "платили то" два месеца касније, јер су на локалним изборима доживели тотални крах – заправо фијаско.

"Народ се не може варати годинама, а поготово се сада не може преварити када су демократски односи и плурализам далеко развијенији него пре", био је изричит Абазовић.

Сада, према његовим речима, постоје два сценарија за избор нове владе, без избора и са ванредним парламентарним изборима.

Каже да не треба заборавити да Ђукановић, који одлучује о мандатару, тренутно није расположен да икоме од изабраних на прошлим изборима да тај мандат.

А у случају парламентарних избора, додаје, потребно је изабрати барем још једног судију Уставног суда да би та правосудна институција имала кворум за одлучивање.

Зато Абазовић апелује на све странке у Црној Гори да се договоре без нових избора и да се што пре деблокира рад Уставног суда како би будући избори били уопште могући.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво