Читај ми!

Прва председница Словеније - вози мотор, хоби јој је боћање и сакупља фигурице сова

У другом кругу председничких избора у Словенији Наташа Пирц Мусар победила је противкандидата Анжеа Логара. Желим да Словенија постане земља у којој ће млади желети да остану, поручила је Пирц Мусар која је активна на друштвеним мрежама, мада има далеко мање пратилаца од свог претходника. Нова председница је правник, власник три компаније и сакупља фигурице сова, које воли јер симболизују мудрост.

Наташа Пирц Мусар је прва жена председник Словеније, а до свог циља дошла је без партијске инфраструктуре која је подржавала њеног противника.

Рођена је 1968. године у Љубљани у радничкој породици. Детињство је провела у Камнику, а сада живи у Радомљу.

Дипломирала је на Правном факултету у Љубљани 1992. године, а 23 године касније докторирала је на Правном факултету у Бечу.

Први посао јој је био на националној телевизији, а након шест година прешла је на ПОП ТВ. У јулу 2004. Народна скупштина ју је први пут изабрала за повереника за информације, а други петогодишњи мандат на овој функцији завршила је 2014. Од тада се бави адвокатуром.

Као и Борут Пахор, и она је активна на друштвеним мрежама, мада има далеко мање пратилаца од њега. На Твитеру има више од 54.000 пратилаца, скоро упола мање од одлазећег председника, а 2.209 на Инстаграму, што је 60 пута мање од Пахора.

Код куће има две чиваве и колекцију фигурица сова које сакупља двадесетак година. Ову птицу, каже, воли јер је симбол мудрости. Хоби јој је и боћање, као и вожња мотора.

Има 273.000 евра штедње у банци и финансијских улагања, власница је 145 акција "Крке", вредних нешто више од 62.000 евра по курсу од петка.

Сувласник је три компаније (Адвокатска канцеларија Пирц Мусар & Лемут Стрле, Инфо кућа, Руска дача), укупна књиговодствена вредност акција износи 212.000 евра. Сувласница је и породичне куће у којој живи са супругом Алешом.

Алеш Мусар се обогатио на почетку приватизације државних фирми, али Наташа Пирц Мусар тврди да је све богатство зарађено поштено и легално. Имају сина Макса који је студент машинства. Однедавно живе у Радомљу, на северу Словеније.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво