Читај ми!

Дневник о доласку патријарха Порфирија: Вуковар у недељу место високог безбедносног ризика

Долазак поглавара Српске православне цркве патријарха Порфирија у Вуковар, баш на дан годишњице погибије хрватског генерала Благе Задре, изазвао је револт на хрватској политичкој сцени. Вуковар ће, како преноси хрватски портал Дневник, у недељу бити место високог безбедносног ризика.

Питање које се у хрватској јавности поставља је зашто поглавар СПЦ у Вуковар долази баш у недељу, на дан обележавања 31. годишњице погибије генерала Благе Задре. Задро је био командир хрватске војске који је погинуо у Вуковару.

Како преноси хрватски портал Дневник, у току су последње припреме за долазак патријарха Порфирија. Уређује се околина православне цркве Светог Николе, а патријарх ће током посете освештати Српски дом у Вуковару.

Вуковар ће, како сазнаје Дневник, у недељу бити место високог безбедносног ризика, јер осим бранитељских удружења у тај град се спремају да дођу и навијачке групе.

Став о доласку патријарха Порфирија изнели су и председник и премијер Хрватске, Зоран Милановић и Андреј Пленковић.

Стипо Млинарић Ћипе, посланик опозиционог Домовинског покрета, на чијем челу је вуковарски градоначелник Иван Пенава, сматра да је за долазак патријарха Порфирија у Вуковар у недељу "крив" премијер Пленковић.

"Он је једини могао преко министра Божиновића одгодити то њихово догађање, односно да га пребаци тједан дана касније", рекао је Млинарић.

Пленковић је на то одговорио да Влада са доласком патријарха нема ништа.

"Није Хрватска бирала тај датум, није Влада имала с тим ништа. То су ствари које су се организирале на разини Цркве. Да ли је датум идеалан или не, ја мислим да што год ближе би дошли обљетници пада Вуковара да би било горе ", поручио је Пленковић.

Милановић је рекао да ће у недељу бити у Вуковару, али на обележавању годишњице погибије Задре.

Позван је и на освештавање цркве, али неће отићи, јер је тренутак, како каже, незгодан.

"Док год његови епископи, не пхароси, не архимандрити, него оно људи високе разине додјељују одликовања људима као што је Шешељ, ти односи не могу бити нормални", нагласио је Милановић.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара