Читај ми!

Ван дер Белен освојио више од 50 одсто гласова на председничким изборима у Аустрији

Досадашњи аустријски председник Александер ван дер Белен обезбедио је други шестогодишњи мандат, освојивши више од 50 одсто гласова на данашњим изборима, показују пројекције на основу 95 одсто пребројаних гласова.

Пројекције на основу 95 одсто пребројаних гласова, што укључује све листиће осим оних пристиглих путем поште, показују да је на данашњем гласању за председника победу однео 78-годишњи Александер ван дер Белен, којег подржавају Зелени, преноси Ројтерс.

Досадашњи аустријски председник је освојио 56,1 одсто гласова, а његов највећи ривал Валтер Розенкранц из десничарске Слободарске партије (ФПО) 17,9.

Поручио је да се апсолутна већина гласова мора схватити врло озбиљно.

"Лако је освојити већину, али апсолутна већина значи више гласова од свих других кандидата заједно, и то се мора схватити врло озбиљно. Нисам био сигуран да ћемо успети у томе, и хвала вам. Пролазимо кроз тешка и немирна времена. Пораст цена енергената, пандемија се враћа, и страшни рат у Украјини са свим последицама које доноси. Надам се да ћемо ујединити све конструктивне снаге у земљи да заједно решимо те проблеме", изјавио је Ван дер Белен.

Аустријски председник углавном обавља церемонијалну улогу, али има и широка овлашћења која подразумевају надгледање периода транзиције и турбуленција, наводи Ројтерс.

Ван дер Белен је стекао репутацију да има "мирну руку" и да обавља функцију председника на миран начин, посебно у временима кризе.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара