Читај ми!

Словенија изменила Породични закон: Брак је заједница две особе, истополни партнери могу да усвоје децу

Народна скупштина усвојила измене Породичног закона, према којима је брак дефинисан као животна заједница две особе. Истовремено, дозвољено је да истополни партнери у заједници могу заједнички да усвоје дете, под истим условима као супружници.

За промене Породичног закона гласало је 48 посланика словеначког парламента, док је 29 било против, пише Дело.

Промене су уследиле након уставне одлуке објављене у јулу. Према њој, важећи пропис, према којем само особе различитог пола могу склапати брак, а истополни партнери у формалном партнерству не могу заједнички да усвоје дете, није у складу са уставном забраном дискриминације.

Уставни суд је наложио парламенту да у року од шест месеци отклони неуставност.

Такође је прописано да је брак до измена закона животна заједница двоје људи без обзира на пол и да истополни партнери у партнерству могу заједнички усвојити дете под истим условима као и супружници.

Према оцени Уставног суда, одлуком се не умањује значај институције традиционалног брака као животне заједнице мужа и жене и не мењају се услови или последице склапања брака између особа различитог пола.

Предлагач измена закона је Влада, која је поручила да се дискриминација не може оправдати традиционалним значењем брака као заједнице мужа и жене, нити посебном заштитом породице.

То само значи да од сада поред хетеросексуалних партнера брак могу да склапају и истополни партнери, истакла је влада.