Читај ми!

Три могуће опције за расплет политичке и институционалне кризе у Црној Гори

Скупштина Црне Горе није расправљала о скраћењу мандата парламента. Дневни ред са једном тачком, на предлог председника Мила Ђукановића, није добио неопходну подршку од 41 посланика.

Могуће опције би биле да председник Ђукановић ипак прихвати предлог старе парламентарне већине и повери мандат за формирање 44. Владе Црне Горе лидеру Демоса Миодрагу Лекићу. То се у Црној Гори сматра мало вероватним, јер је он и данас поновио да није поштована уставна норма и да је пропуштен рок од 30 дана да се предложи мандатар.

Друга теоријска могућност је да Скупштина настави рад до истека мандата и трећа је да се донесе уредба по којој би се распустила Скупштина уколико дуже не обавља функцију.

Пошто данас није прихваћен његов предлог за скраћење мандата скупштини, Ђукановић је рекао да Скупштина преузима одговорност за институционалну парализу државе и додао да ће са тимом експерата из земље и света покуђати да види да ли постоји неки простор за његову иницијативу како би се ситуација разрешила.

Навео је да ће, као и до сада поступати у складу са уставним овлашћењима.

"Парламент, наравно, на овај начин показује да не испуњава своје уставне надлежности. Да ли треба даље тумачити да је намјера да се Црна Гора учини институционално нефункционалном и неспособном, да би се доказала теза великосрпског национализма да Црна Гора, заправо, не треба ни да постоји, јер она је институционално нефункционална", изјавио је Мило Ђукановић, председник Црне Горе.

Андрија Мандић, један од лидера Демократског фронта рекао је да је данас у најважнијем представничком дому народа Црне Горе, расправљано о томе да ли ће неко, ко има само протоколрне функције, да утиче на мајку свих власти - Скупштину Црне Горе, како да се понаша.

"Ми имамо 41 посланика, који представљају апсолутну већину, наредних дана ћемо се консултовати, вјерујемо да ћемо кроз неколико нових закона, које ћемо усвојити наредних дана, ријештити у потпуности позицију предсједника Црне Горе, како он не би ангажовао неке уставне стручњаке са стране, него ће му све законима бити предочено шта треба да уради И како треба да се понаша", казао је Мандић.

Данијела Ђуровић, председница Скупштине Црне Горе истакла је да постоје одређена размишљања и тумачења да постоји могућност председника државе да указом, у складу са чланом 92 Устава, распусти парламент.

"Са овог мјеста, позивам и предсједника државе да не користи и да не тумачи креативно Устав. Сматрам да је и те како парламент показао да функционише и да ће парламент и у наредном периоду показати да функционише", додаје Ђуровићева.

Настављена је седница Скупштине која је прекинута 3. септембра на чијем дневном реду је предлог за разрешење председнице Скупштине Данијеле Ђуровић.

Та иницијатива је покренута пре договора међу коалицијама и партијама старе парламентарне већине, па ће се видети да ли ће она бити повучена.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво