Читај ми!

Аустрија, троје људи умрло од инфекције листеријом – утврђује се извор бактерије, затворена млекара

Аустријска млекара "Глогниц" мора да обустави производњу, због сумње да је извор бактерије листерије, која се доводи у везу са осам обољења у Бечу, од којих три са смртним исходом.

Агенција за безбедност намирница Аустрије (АГЕС) анализирала је протеклих дана три узорка из млекаре и пронађен је сој листерија који је утврђен и код осам оболелих.

Kористећи базу података из иностранства, дошло се до сазнања да се ради о специфичном соју, који није присутан нигде у Аустрији, а тако ни у другим земљама ЕУ.

АГЕС указује да се тиме очврснула сумња да је млекара из Доње Аустрије извор листерије, али и напомиње да до сада нису пронашли намирницу која би садржала тај сој.

Листериоза је бактеријска цревна инфекција која настаје као последица конзумације хране контаминиране бактеријама из рода листерије.

"На основу нових сазнања је наложена трајна санација постројења са обуставом производње", саопштила је Kристина Ридел из Одељења за ветерину и контролу намирница покрајинске владе Доње Аустрије.

Санација предвиђа чишћење и дезинфекцију са накнадним потпуним сушењем просторија и опреме.

Након одговарајуће контроле биће донете одлуке о даљем деловању.

Прошле недеље је млекара "Глогниц", због сумње да су њени производи заражени листеријама, опозвала кајмак, јогурт и свежи сир.

Млекара је одбацивала могућност да је извор листерија, већ је то приписивала другима, то јест купцима.

Речено је да се млекара налази под редовном контролом и да до сада није утврђено присуство листерије.

Присуство листерије утврђено је у једном ресторану у Бечу, у којем се гостима нуде производи млекаре.