Читај ми!

Пуповац: Неразумно понашање Хрватске у случају оптужених пилота

Председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац каже да случај оптужнице против четворице хрватских пилота за злочине над Србима у "Олуји", које је подигло Тужилаштво за ратне злочине Србије, треба посматрати из перспективе жртава и да је неразумо да се то питање политизује и да Хрватска одбија да сарађује у истрази.

Милорад Пуповац је за Танјуг говорио о оптужници против хрватских пилота за злочине над српским цивилима у "Олуји" и о реакцији Хрватске.

"Чињеница је да су људи страдали, били ракетирани и да су били жртве једног напада за који није било никаквог разлога. Реч је о цивилним жртвама које су се склањале од ратне опасности и неразумно је тој ствари приступати на другачији начин и одбијати да се сарађује у истрази околности под којима се то догодило", рекао је председник Српског народног већа.

Истиче да цео поступак треба да се истражи и да је, према извештајима међународних организација и са терена, реч о страдању цивила, гађању цивилних објеката и камиона који су превозили храну и људе, пре свега децу.

На питање да ли сматра да постоји било каква шанса да Хрватска прихвати оптужницу, Пуповац је подсетио да је Хрватска одбијала сарадњу са БиХ, која је прва упутила захтев за сарадњу око тог случаја и додао да није било службене комуникације између српског и хрватског тужилаштва и правосуђа две владе.

"То је прекинуто, те сарадње нема већ више од деценије и да би дошло до неке ефикасне и праведне истраге, не сумњам да ће та сарадња бити овако или онако установљена. И ту нема основа за избегавање сарадње, пре свега то је међународна обавеза с обзиром на то да су Хрватска и Србија потписнице сарадње са УН, посредством суда за међународне злочине у бившој Југославији", рекао је Пуповац.

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је да Србија нема право да диже оптужнице, као и да би званични Загреб "ако буде лоше воље", требало да подигне оптужницу против председника Србије Александра Вучића, а Пуповац одговара да су то политичке изјаве које служе за политичке потребе у земљи.

"Оне никакве правне консеквенце не могу имати, напросто је недопустиво и то нису искази који се могу узимати озбиљно", поручио је Пуповац, а на питање колико ова оптужница може нарушити и онако затегнуте односе две земље, рекао је да је оптужница сама по себи индикатор нерешених питања у процесуирању ратних злочина.

Када је реч о Декларацији о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, коју је парафирао са председником Демократског савеза Хрвата у Војводини, Томиславом Жигмановим, Пуповац је рекао да ће она тек формално бити потписана када тела институција две земље то прихвате.

"То је било парафирање једног документа кога сматрамо важним да би грађани Србије који припадају хрватском народу и грађани Хрватске који су део српског народа били у већој интеграцији и да то буде успешно и у развојним и културним и образовним питањима", рекао је Пуповац.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво