Читај ми!

Оптужница за Петровачку цесту – да ли је Загреб поново посегнуо за искривљеним огледалом

На одлуку Апелационог суда у Београду да потврди оптужницу против четворице припадника хрватског ратног ваздухопловства за злочине у "Олуји" из Хрватске и даље стижу оштре реакције. После председника хрватског парламента, огласио се и министар бранитеља. Понавља се стара мантра: заштитићемо све хрватске генерале. Из Београда реторско питање: да ли су то европске вредности?

Више нема правних препрека да се хрватским официрима суди у Србији, после одлуке Апелационог суда. Као и сваки претходни потез српског правосуђа и у овом случају, стижу критике и осуде из Хрватске.

Министар хрватских бранитеља Томо Медвед оптужује Београд да "покушава изменити карактер домовинског рата".

"То им неће успети. Међународни суд у Хагу донео је јасну оцену ‘Олује’. Заштитићемо све хрватске генерале, све бранитеље, часнике. Заштитићемо их чврсто", истиче Медвед.

Јаче од Медведове изјаве, ипак, одјекнула је претходна Гордана Јандроковића, председника Хрватског сабора. Уз категорично одбацивање оптужнице, поручио је да ће Загреб искористити преговоре са Унијом, како би Србији послала поруку да такве ствари неће толерисати.

"Нажалост, такве изјаве у форми отворене најаве и претње о блокади европског пута Србије, доказ су да се и после скоро деценију од чланства Хрватске у ЕУ, није показало да су у хрватској политичкој реалности усвојене вредности добросуседства, нема корака ка регионалном помирењу и стабилизацији, на коју је ЕУ рачунала кад је Хрватску примила у чланство", напомиње се у саопштењу министарке за европске интеграције у Влади Србије, Јадранке Јоксимовић.

Селективна правда и европске вредности

Новинарка Љиљана Смајловић осврнула се и на Јандроковићеву поруку да Србија мора да се понаша европски, ако жели у ЕУ.

Нама се сугерише да је европски да нас не занима Јасеновац, а да је европски да нас интересује пре свега Сребреница. Господин Јандроковић није у праву – европски је и дићи оптужнице против људи који су побили невине цивиле, каже колумнисткиња Недељника.

У ранијим изјавама хрватски званичници оспоравали су и универзалну надлежност, по којој српско Тужилаштво за ратне злочине може да суди за злочине у бившој Југославији. Адвокат из Загреба Анто Нобило сматра да такве примедбе хрватске стране не стоје.

"Можемо рећи да је некоректно што Србија у односу на Хрватску користи универзалну јурисдикцију. Али Србија има страшан аргумент, да 27 година нико није истражио овај злочин и утврдио чињенице, па ако има елемената, и процесуирао. Ни на захтеве Тужилаштва БиХ, на чијој се територији све догодило, Хрватска није одговарала", напомиње Нобило.

Оптужница српског тужилаштва за ратне злочине терети Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића за гранатирања избегличке колоне која је већ прешла у БиХ. У нападима на Петровачкој цести и у месту Сводна страдало је 13 српских цивила, од чега четворо деце. Рањене су 24 особе.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво