Читај ми!

Абазовић: Откад је Црне Горе, није било значајније борбе против криминала и корупције

Посланици Скупштине Црне Горе изјасниће се о иницијативи пет странака предвођених Демократском партијом социјалиста Мила Ђукановића, о предлогу за изгласавање неповерења Влади Дритана Абазовића. Ту иницијативу поднело је 36 посланика ДПС-а, Социјалдемократске партије, Либералне партије, Социјалдемократа и Демократске уније Албанаца само неколико сати након што је Абазовић потписао Темељни уговор са патријархом Српске православне цркве Порфиријем.

Да би иницијатива прошла у парламенту потребан је 41 глас, што значи да им недостаје пет гласова.

Седница Скупштине почела је са 45 минута закашњења. За дневни ред гласала су 54 посланика. 

Премијер Дритан Абазовић казао је да је иницијатива за изгласавање неповерења Влади заправо поднешена јер је потписан Темељни уговор.

"Пријетили сте да ћете, ако се потпише Темељни уговор, срушити Владу. Након што је потписан, рекли сте да ћете успоставити нову већину која ће га поништити", рекао је Абазовић након што је посланик ДПС-а Данијел Живковић образложио иницијативу за изгласавање неповјерења Влади.

Црногорски премијер је рекао и да "од када је Црне Горе није било значајније борбе против организованог криминала и корупције".

Абазовић је навео да је спреман да открива "све ствари које су скривене испод тепиха".

"Све ово настаје зато што постоји само један проблем, а он се зове заплијена цигарета у Луци Бар, из маја мјесеца", рекао је црногорски премијер. 

Посланици странака које су поднеле иницијативу за изгласавање неповерења влади Дритана Абазовића у парламенту образлажу зашто ова црогорска влада више не ужива већинско поверење. 

Славен Радуловић из Демократског фронта поручио је да само ДПС не треба да се врати на власт.

"Kо помогне ДПС-у да се врати на власт је гробар Црне Горе, рекао је Радуловић. 

Потпредседник владе задужен за економска питања и министар пољопривреде Владимир Јоковић каже да му се чини да су веће шансе да извршна власт Дритана Абазовића данас неће пасти.

Ако, каже Јоковић, Демократе са ДПС-ом не оборе владу отвориће се простор за разговоре о реконструкцији ове владе или за формирање техничке владе.

Демократе Алексе Бечића у више наврата наговештавале су спремност да гласају за обарање Абазовића.

Они су одржали седницу Председништва на којој је требало да одлуче да ли ће то учинити или дати шансу потенцијалном договору о "ресетовању" односа унутар већине која је поразила ДПС пре две године, али је након ње саопштено да је тај партијски орган овластио посланички клуб да на основу расправе у парламенту донесе одлуку.

Ако Абазовићева влада преживи данашње гласање, Скупштина ће имати прилику да се о судбини његовог кабинета поново изјашњава 2. септембра, на захтев Демократског фронта.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво