Читај ми!

Гаспром испоручује Мађарској више гаса него што је предвиђено дугорочним уговором

Гаспром је започео испоруку додатних количина гаса Мађарској, више него што је предвиђено дугорочним уговором између две земље, објавио је на свом Фејсбук профилу државни секретар у министарству спољних послова Мађарске Тамаш Менчер.

Тамаш Менчер је подсетио да је влада у Будимпешти раније одлучила да набави додатних 700 милиона кубних метара гаса како би се Мађарска енергетски обезбедила док се Европа суочава са кризом енергената изазваном ратом у Украјини и санкцијма Русији, преноси агенција МТИ.

Разговори које је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто раније обавио са својим домаћинима у Москва отворили су пут за споразум на основу којег је Гаспром почео да испоручује додатне количине гаса, објаснио је Менчер.

У првој фази, Гаспром ће до краја августа испоручивати свакодневно додатних 2,6 милиона кубних метара гаса кроз гасовод Турски ток, рекао је мађарски званичник и додао да су у току разговори о динамици испорука гаса за септембар.

Менчер је напоменуо да је попуњеност мађарских складишта гаса 32 одсто укупних капацитета, док је просек у Европској унији испод 20 одсто.