Читај ми!

Прва посета српског патријарха Херцег Новом после 43 године

Патријарх Српске православне цркве Порфирије боравиће у Херцег новом 14. и 15. августа, поводом 650 година од оснивања тог града и градске славе, преноса моштију Светог арханђела Стефана. То је прва посета српског патријарха Херцег Новом после 43 године.

Последња посета патријарха СПЦ Херцег Новом забележена је 1979. године, после разорног земљотреса у Црној Гори, када је тадашњи патријарх Герман посетио Боку и приморске градове.

Протојереј-ставрофор, архијерејски наменик херцеговачки Обрен Јовановић је за Радио Светигора рекао да патријарх Порфирије долази у Херцег Нови поводом 640 година од оснивања града и славе оснивача града, преноса моштију Светог архиђакона Стефана, а да га тај град жељно ишчекује скоро пет деценија.

То је како је нагласио и додатни мотив и повод да "сви будемо добри домаћини". 

"Свако на свој начин даје допринос у припреми дочека српског патријарха, што је једна значајна димензија и духовног и културног живота, где сви живе као једно, где сви поштују своју Цркву, своју веру, свога митрополита, свога патријарха и све оно што је миломе Богу драго", каже отац Јовановић, преноси портал Митрополије црногорско приморске.

Истакао је да ће патријарха дочекати величанствена литија од почетка Његошеве улице у Старом граду па до самог уласка у Цркву Светог архангела Михаила.

"Дакле, из сваке црквене општине биће по једна литија, тако да ће сваки кутак општине Херцег Нови бити присутан у дочеку патријарха што је једна велика радост и велики благослов", навео је Јовановић.

У организацији Општине Херцег Нови и Митрополије црногорско-приморске, свечани дочек Патријарха биће 14. августа у 18 сати на Тргу Херцега Стефана, након чега ће уследити Свечана академија на Канли кули у 19.30 сати, док ће концерт групе "Балканика" почети у 21.30.

На дан славе оснивача града, Светог архиђакона Стефана 15. августа, патријарх Порфирије ће служити Свету литургију у манастиру Савина.

Истог дана, у 19.30 часова, биће отвирена културно-духовне манифестације "Трг од ћирилице", у порти Саборног храма Светог Спаса на Топлој, на којој ће се говорити и о митрополиту Амфилохију.

Вече ће благословити патријарх, а говориће митрополит Јоаникије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво