Читај ми!

Пожар у Словенији се шири – дим у једном моменту прекрио Истру, ватра и на подручју НП "Сутјеска"

Велики пожар на словенaчком Красу и даље се шири упркос великим напорима ватрогасаца на земљи и гашењу из ваздуха. У једном тренутку, дим из Словеније прекрио је целу Истру. Локализован пожар у Националном парку Сутјеска. Пожари и у Црној Гори. Ватра у Северној Македонији под контролом.

Око хиљаду словеначких ватрогасаца бори се с највећим пожаром у историји земље. Снажан ветар им не иде у прилог, а због густог дима тешко се гаси из зрака. Ипак, од јутарњих сати у гашењу учествује 11 хеликоптера, а МУП Србије је јуче упутио две своје летелице.

Због густог дима на подручју пожара ноћ у својим домовима нису провели становници десет села која су превентивно евакуисана.

Словеначки медији преносе најаве метеоролога да би јаче падавине на подручју где букти пожар могле да почну следеће седмице, што би знатно олакшало тешку ситуацију која траје већ седми дан.

У једном тренутку дим из Словеније прекрио је целу Истру.

Вулин у Словенији: Ниједна земља не може сама против овакве непогоде

Ресорни министар Александар Вулин обишао је припаднике МУП-а Србије упућене са два хеликоптера у Словенију да помогну у гашењу пожара који је захватио ову земљу, а који су само током првог дана ангажовања имали 116 налета и бацили 150 тона воде.

Вулин се састао са словеначком министарком унутрашњих послова Татјаном Бобнар и министром одбране Марјаном Шарецом, са којим је и обишао припаднике српске полиције, који су га упознали са ситуацијом на терену, саопштио је МУП.

"Ниједна земља не може сама да се избори са елементарном непогодом какав је тренутни пожар у Словенији. То може да се деси било коме и у том тренутку свако од нас треба и може да очекује помоћ од онога ко може да обезбеди одговарајућа средства", истакао је Вулин.

Шарец је захвалио Вулину и Србији на помоћи истакавши да земље у региону треба увек да се помажу.

Локализован пожар у Националном парку Сутјеска

Пожар у кањону реке Хрчавке на подручју Националног парка "Сутјеска" у Босни и Херцеговини стављен је под контролу, саопштио је директор парка Александар Ковач.

Пожар у кањону Хрчавке распламсао се на изузетно неприступачном терену након што је угашен претходни, који се догодио на локалитету Пријевора у општини Билећа и трајао три дана.

Три пожара у Никшићу 

У Црној Гори, у Никшићу, тренутно су активна три пожара. У локалној служби заштите и спасавања истичу да је дневно оперативно до 30 ватрогасаца.

"Ми имамо два стара камиона, имамо четири нова, имамо техничко возило, имамо навално возило. Не можемо да кажемо да ћемо моћи да одговоримо свим пожарима, ако буде као прошла година, али нама су и сад свакодневно сва возила на терену", рекао је командир никшићке Службе заштите и спасавања Славко Тадић.

Под контролом ватра у Северној Македонији 

Пожари у Северној Македонији од претходна два дана стављени су под контролу, саопштио је Управни одбор за координацију и управљање кризама.

Пожар на територији општине Берово био је активан до петка увече, али је спречено ширење.

Владо Клинцарски из јавног предузећа "Македонске шуме – Малешево – Берово" рекао је да остаје да се сузбије још један део пожара у Берову, због проблема са јаким ветром и високим температурама.

Четири шумска пожара у Грчкој

Грчке ватрогасне службе боре се са четири велика шумска пожара, од којих је један на острву Лезбос, где је евакусано више од 450 људи.

Власти су, због пожара који је јутрос избио на Лезбосу, позвале на евакуацију одмаралишта Ватера на јужној страни острва након што се ватра приближила одмаралишту, а пламен захватио једну кућу, преноси АП.

Највећи пожар већ трећи дан заредом гори на североистоку Грчке, у близини границе са Турском.

Реч је о пожару који је захватио национални парк Дадија, у којем живе ретке врсте животиња, посебно лешинари.

Активна су још два велика пожара, од којих је један у планинској области Западне Македоније, а други на југоистоку Пелопонеза.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво