Читај ми!

Собрање после три дана расправе и инцидената усвојило француски предлог за ЕУ

Македонски парламент је после три дана расправе и низа инцидената усвојио закључке о француском предлогу наставка преговора те земље са Европском унијом. Посланици ВМРО-ДПМНЕ и Левице напустили су седницу пре гласања. Стижу прве реакције и честитке из Брисела, иако опозиција у Северној Македонији поручује да још није готово. Премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски истиче да ће у уторак бити одржана прва међувладина седница у Бриселу.

Са 68 гласова "за" посланици су усвојили закључке које ће проследити Влади Северне Македоније како би се наставио процес са Европском унијом и усвојио преговарачки оквир.

Посланици су усвајање закључака поздравили аплаузом и у скупштинској сали развили заставу Северне Македоније, као и заставу Европске уније.

Претходно су посланичке групе СДСМ и ДУИ доставиле нове нацрте закључака.

Гласање је прошло без посланика ВМРО-ДПМНЕ и Левице, који су напустили седницу Собрања, зато што није прихваћен захтев посланице Дафине Стојаноске за паузу од сат времена након завршетка расправе о француском предлогу преговарачког оквира.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ и Левице тражили су одбацивање француског предлога, који, према њиховим речима, води директној асимилацији македонског народа и дуготрајној опструкцији европског пута Северне Македоније.

Са друге стране, посланици владајуће коалиције уверени су да овај преговарачки оквир нуди неповредивост македонског идентитета, као и почетак преговора за пуноправно чланство у Унији. 

Расправа у Собрању протекла је у напетој атмосфери уз размену оптужби за издају националних интереса и бугаризацију државе.

Док је трајала расправа, у Скопљу су организовани протести грађана. Укупно десет особа је приведено, јер су током расправе "тврдим предметима" гађали зграду парламента.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је да је речено "да" очувању македонског идентитета, како код куће, тако и свуда у свету. 

"Нико не може и неће да преговара о македонским идентитетским питањима. Наш досадашњи и будући рад још више јача идентитет. Настављамо још снажније у развоју земље. Коначно, данас имам част да саопштим датум одржавања првог међувладиног састанка, који ће бити одржан 19. јула у Бриселу. Позивам вас на јединство, на веру и оптимизам. Потребно нам је уједињење за ново сунце слободе, за грађанску и европску државу. На крају, желим још једном да вас убедим да ћемо успети, да ћемо заједно радити и градити јаку државу. Са вама, за вас, у име наших предака, за данашње и будуће генерације", рекао је Ковачевски.

Поносан је, додаје, на то што у парламенту није било ни једног гласа "против" француског предлога. 

Шта подразумева француски предлог 

Француски предлог за решавање проблема између Скопља и Софије резултат је дипломатске иницијативе, коју је крајем прошле године покренуо председник Емануел Макрон, желећи да се македонске евроинтеграције покрену са мртве тачке пре краја француског председавања ЕУ.

Неколико месеци касније, Скопље и Софија су добили нацрт споразума, према којем би две стране пристале на договор након чега би била одржана прва међувладина конференција ЕУ и Северне Македоније. Наредна пак била би заказана тек пошто би бугарска мањина била уписана у македонски Устав.

Остала питања, према том плану, била би решавана током преговора ЕУ и Северне Македоније.

Овај споразум, прво, представљао је окидач сложеније политичке кризе у Бугарској, која је, на концу, резултирала падом владе Кирила Петкова.

Бугарска је, већ годинама, једина препрека почетку преговора Северне Македоније са Европском унијом, иако су две државе 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

Честитке из Брисела

Европски званичници поздравили су изгласавање владиних закључака о наставку преговарачког процеса о прикључењу Северне Македоније Европској унији.

Комесар за проширење Оливер Вархељи поздравио је гласање у Собрању које, како је поручио, даје влади јасан мандат за почетак прве међувладине конференције Северне Македоније и ЕУ.

"Радујемо се отварању приступних преговора са Северном Македонијом", написао је Вархељи на Твитеру.

Честитке је упутио и председник Европског савета Шарл Мишел и оценио да је изгласавање владиних закључака у Собрању "значајан корак" за Северну Македонију и ЕУ.

"Наша будућност је заједничка и поздрављамо вас раширених руку", написао је Мишел на Твитеру.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честиталa je Севреној Македонији на усвајању француског предлога о укидању бугарског вета и деблокади преговора о евроинтеграцијама.

Фон дер Лајенова је на Твитеру оценила да усвајање тог предлога "отвара пут за брзо отварање приступних преговора".

"Честитамо Северној Македонији на гласању које сада отвара пут за брзо отварање приступних преговора. Била је то историјска прилика и зграбили сте је. Велики корак на вашем путу ка европској будућности", написала је Фон дер Лајенова.

Председник Француске, Емануел Макрон изјавио је да ће та земља стајати уз Северну Македонију током међувладине седнице у Бриселу.

"Суверено гласајући за предлог Француске на крају њеног председавања Саветом Европске уније, македонски парламент је поново одлучно изабрао Европу", написао је Макрон на Твитеру.

Међувладина седница ће, наводи Макрон, отворити историјску фазу у процесу приступања Северне Македоније ЕУ.

Известилац ЕУ за Северну Македонију Илхан Чучук је поручио да је македонско Собрање написало историју за будућност земље, чиме су, како је навео, отворена врата за чланство Северне Македоније у Европској унији.

"Француски предлог је усвојен са 68 гласова за и тиме су коначно отворена врата за чланство земље у Европској унији. Време је да кренемо напред", написао је Чукук на Твитеру.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво